Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Tíz éves az Exspecto Alapítvány

2016.11.17.

Etela Jerinkić, a polgármester oktatásért, egészség- és szociális védelemért felelős tanácsosa, Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, valamint Fehérvári Magda, Szabadka Város Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkárhelyettese ma jelen volt az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány tízévi munkájának méltatásán.

10633_1.jpg

Joó Horti Lívia, az Exspecto Alapítvány igazgatója emlékeztetett rá, hogy az Alapítvány 2006 novemberében kezdte meg munkáját, első projektje pedig a Metamorphosis-drog című kiállítás megrendezése volt, amely a kábítószerekkel való visszaélések megelőzését célozta.

Az elmúlt tíz év alatt a projektbe, amely továbbra is prevenciós kínálatunk része, több mint 30.000 tanuló és szülő kapcsolódott be a város területéről és tágabb környezetéből, továbbá az oktatásban, a szociális- és egészségvédelemben, valamint a civil szférában tevékenykedő szakember kapcsolódott be - mondta Joó Horti Lívia.

Ilija Đukanović gratulált a jubileum alkalmából, majd annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Exspecto Alapítvány eleget tett minden kötelezettségének és Szabadka Város elvárásainak, amely az Alapítványt azzal a céllal hozta létre, hogy megelőzze a bódító szerekkel való visszaéléseket, a korosztályon belüli erőszakot, illetve hogy emelje a fiatalok toleranciaszintjét.

– A város idén is jelentős eszközöket, 3,6 millió dinárt különített el az Alapítvány tevékenységére. Nagyon fontos, hogy az Exspecto az önkormányzattal, az iskolákkal és más releváns intézménnyel együttműködve olyan hely legyen, ahova a problémákkal küszködő fiatalok segítségért fordulhatnak. Szabadka Városán áll, hogy továbbra is támogassa az Alapítvány munkáját, az Exspecto Alapítványnak pedig továbbra is sikerrel kell munkálkodnia a programok megvalósításán – mondta Đukanović.

Az Exspecto Alapítvány megalapítása óta számos programot valósított meg a bódító szerek használatának megelőzése illetve a következmények orvoslása céljából. Ilyen volt a Metamorphosis-drog, a Kábítószer-élvezés hatása az életemre, vagy a korosztályos képzés Kihívások, a kábítószer, ellenállni, vagy sem? címmel. Emellett megalakult az Anoním Alkoholisták Klubja, és megvalósult egy, a korai megelőzést szolgáló program Új kihívások – terhesség, szülés, anyaság címmel, illetve a gyermekbántalmazás megelőzésére irányuló projekt.

A Kihívások- drog! elnevezésű kutatást a 2014/15-ös tanévben már harmadszor végezték el. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kritériumok többsége szerint az előző évekhez képest csökkent a legális és illegális drogok használata.

Szabadkán a 2006/07-es tanévben a megkérdezett középiskolások 28 százaléka próbálta már ki vagy fogyasztott valamilyen kábítószert, 2010/11-ben ez az arány 26%, 2014/15-ben pedig 20 százalékot tett ki.  

A nyolcadikosok közül a 2006/07-es tanévben a megkérdezettek 6 százaléka került kapcsolatba valamilyen droggal, 2010/11-ben ez három százalékra csökkent, a 2014/15-ös tanévben pedig öt százalék körül alakult.

A legújabb kutatások szerint a nyolcadikosok 18 százaléka  fogyasztott alkoholt (2007-ben ez 34%, 2011-ben 22 százalék volt), míg a középiskolások 71 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt szeszes italt (2007-ben 75%, 2011-ben 77%).  

A megkérdezett nyolcadikosok 4 százaléka dohányzik (2007-ben ez 17%, 2011-ben 6%), míg a középiskolások 35 százaléka dohányzik állandóan, vagy időről időre.