Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Lakhatás 899 menekültcsalád számára

2016.11.22.

Belgrádban a Képviselők Klubjában ma 53 önkormányzat képviselőjének nyújtották át a szerződéseket, amelyek lehetővé teszik 899 menekültcsalád lakáskérdésének a megoldását. Ezek a családok Boszniából és Hercegovinából, valamint Horvátországból érkeztek, s eddig még nem sikerült tartósan megoldani lakhatási gondjaikat. Szabadka Város nevében a szerbiai Regionális Lakásprogram (RLP) megvalósításáról szerződéseket Ilija Đukanović, a Városi tamács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja vette át.

10646_1.jpg

A szerződések lehetővé teszik építőanyag-csomagok odaítélését, illetve falusi házak vásárlását. A lakhatási határozatokat a szerbiai RLP ötödik, illetve kiterjesztett negyedik alprojektje keretében ítélték oda. Ezáltal a menekült családoknak összesen 567 falusi házat vásárolnak (egyenként 11.000 euró dinár ellenértékében), valamint 332 építőanyag-csomagot ítélnek oda a már megkezdett épületek befejezésére (egy-egy csomag értéke 9.000 euró).

A szerződéseket ünnepélyes keretek között Veljko Ovdalović, a szerb külügyminisztérium főtitkára nyújtotta át.

A Regionális Lakásprogram (RLP) a Szerb Köztársaság, Bosznia és Hercegovina, Montenegró és a Horvát Köztársaság többéves közös programja, melynek célja tartósan megoldani a térségben mintegy 27.000 legsúlyosabb körülmények között élő menekült család, illetve 74.000 ember tartós lakhatását. Ebből 16.780 család, vagyis mintegy 45.000 ember él Szerbiában.

A Szerb Köztársaság Regionális Lakásprogramja az EBESZ és az UNHCR segítségével, illetve a legnagyobb donátorként jelentkező Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Norvégia, Svájc, Dánia, Törökország, Luxemburg, Ciprus, Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország pénzelésével, a Szerb Köztársaság hathatós részvételével valósul meg.

10646_2.jpg