Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az izraeli nagykövet Szabadkán

2016.11.23.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott Alona Fisher Kamm-mal, Izrael szerbiai nagykövetével. Megbeszélést folytattak Izrael fokozottabb jelenlétéről Szabadka gazdaságában, mezőgazdaságában, az IT ágazatban és a turizmusban. A találkozón jelen volt Miroslava Babić és Nebojša Daraboš, a Városi Tanács két tagja, valamint Szabados Róbert, a szabadkai Zsidó Hitközség elnöke.

10652_2.jpg

Bogdan Laban polgármester a Városháza Zöld termében folytatott tárgyalást követően újságíróknak elmondta, hogy Szabadkán sajnos még mindig nincsenek betelepülve izraeli cégek, majd hozzátette, hogy Alona Fisher Kamm nagykövetet tájékoztatta Szabadka gazdasági potenciáljáról, a gazdasági befektetési lehetőségekről, a mezőgazdasági, turisztikai potenciálról, az IT ágazat lehetőségeiről.  

- Ismeretes, hogy Izrael az IT ágazatban az egyik nagyhatalom. Ezen a téren városunk is jelentős potenciálokkal rendelkezik, mivel vannak képzett szakembereink és felsőoktatási intézményeink. Folytatjuk az együttműködést a kultúra terén, az izraeli nagykövetnek pedig megígértük, hogy a Zsinagóga teljes belső terének a szanálása, felújítása és restaurálása 2017 végéig befejeződik. A pénz rendelkezésünkre áll, vannak más partnereink is, akik a megvalósításban támogatnak bennünket, így hiszem, hogy teljesítjük azt, amit megígértünk – emelte ki Bogdan Laban.

A nagykövetasszony elégedettségének adott hangot az eredményes megbeszélés kapcsán, majd hozzátette, hogy nem csak néhány olyan dolgot tekintettek át, amelyek Izrael és a Szerb Köztársaság közös érdekeit szolgálják, hanem azt is megállapították, hogy Szabadka rendelkezik olyan potenciállal, amely ide vonzhatná az izraeli befektetőket.

- Beszéltünk az izraeli cégek jelenlétének növeléséről a mezőgazdasági technológiák, a szennyvízkezelés és az öntözés terén. Szabadka turisztikai potenciálja nem csak az izraeliek, hanem az egész világ számára lehet vonzó, de nagyon fontos a rendelkezésünkre álló zsidó örökséggel kapcsolatos kínálat is – hangsúlyozta Alona Fisher-Kamm.

Egyúttal köszönetet mondott a szabadkai Zsidó Hitközségnek a kiváló együttműködésért mind a Zsinagóga felújításában, mind pedig városunkban a zsidó örökség jelenlétének a fokozásában.   
   
- Számomra nagyon fontos Szabados Róbertnek, a szabadkai Zsidó Hitközség elnökének és általában a Zsidó Hitközségnek a jelenléte egy olyan élő közösségben, amelyet Izrael és a zsidó örökség alkot.  Úgy véljük, hogy a zsidó közösség híd lehet Izrael és Szerbia között. Mivel három hónappal ezelőtt érkeztem az Önök országába, Szabadka az első célállomások egyike, amelyet Belgrádon kívül meglátogattam, épp a rendelkezésére álló potenciálok miatt. 2017-ben lesz 25 éve, hogy Szerbia és Izrael diplomáciai kapcsolatot vett fel, ami kiváló alkalom a két ország kapcsolatainak az elmélyítésére és Izrael szerbiai jelenlétének a fokozására – mondta Alona Fisher-Kamm.
 
A Városházán folytatott megbeszéléseket követően az izraeli nagykövet ellátogatott a Városi Könyvtárba, a Városi Múzeumba és a szabadkai Zsidó Hitközségbe.