Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 6. ülését

2016.11.24.

A Városháza Dísztermében megtartotta 6. ülését Szabadka Város Képviselő-testülete, amelyen záróhatározato hoztak Szabadka Város költségvetésének 2016. január 1-je és szeptember 30-a közötti megvalósításáról szóló beszámoló elfogadásáról, majd pedig rendeletet hoztak Szabadka Város 2016. évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről. A mai ülésen kinevezték néhány közvállalat, illetve kommunális közvállalat megbízott igazgatóját, emellett pedig kineveztek néhány felügyelőbizottsági, illetve iskolaszéki tagot.  Az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnoki csoportjának a javaslatára levették a városi képviselő-testület ülésére javasolt napirendről az 50. pontot – a Rendelethozatalt városi községek alakításának kezdeményezéséről Szabadka Város területén.

10657_1.jpg

Szabadka Város költségvetésébe a 2016. év január-szeptemberi időszakában 3.771.734.024 dinár folyt be, ami az éves terv 59,21 százaléka, az előző év azonos időszakához képest pedig a költségvetés 9,9 százalékkal több pénzzel rendelkezett.

A rendelkezésre álló városi költségvetési keret 94,16 százalékát, vagyis 3.551.423.026 dinár költöttek el. A tervezett költségek és kiadások 55,75 százalékban valósultak meg. Kapitális kiadások címén 653.569.735 dinárt költöttek, ami a tervezett keret 43,70 százaléka. A 2016. január-szeptemberi időszakban a város köztartozásából eredő esedékessé vált részleteket maradéktalanul átutalták.  

A költségvetés átcsoportosítására a költségvetési rendszerről szóló törvénnyel való összehangolás miatt került sor, amellyel módosították a közvetett költségvetési intézmények definícióját, miszerint a közvállalatok nem lehetnek közvetett költségvetési intézmények.

A Szabadka Város Építési Igazgatósága KV átszervezése megtörtént, miután meghozták a rendeletet a szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat megalapításáról.  Az Igazgatóság által végzett egyéb feladatokat a Városi Közigazgatásra ruházták át a Városi Közigazgatásról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló rendelettel összhangban.

A Városi Közigazgatás keretében működő Kommunális-ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság átveszi a kommunális tevékenységgel kapcsolatos feladatokat, a Vagyonjogi Titkárság pedig az üzlethelyiségekbe való befektetésekkel és az építkezési földterületek igazgatásával kapcsolatos feladatokat veszi át. Új titkárság alakult, amely a befektetésekkel és a fejlesztéssel foglalkozik, többek között stratégiai terveket készít, figyelemmel kíséri, illetve végrehajtja a beruházási projekteket. A feladatok elosztásával összhangban sor került a költségvetési eszközök átcsoportosítására is, amivel biztosítják a kommunális, illetve a közérdekű tevékenységek zavartalan végzését.

A költségvetés átcsoportosítása tartalmazza a Szabadkai Ipari és Technológiai Parkok felszámolási eljárásának a költségeit.

A szerb Kormánynak a közbefektetések igazgatásával foglalkozó irodája Szabadka Városa számára két nagyberuházásra hagyott jóvá eszközöket, amelyek bekerültek a költségvetési kiadások közé. Ezek a Sonja Marinković ÁI épületének a felújítása, amelynek tervezett értéke 60.938.681,30 dinár (áfa nélkül), valamint a Vegyipari Technológiai Iskola épületének és homlokzatának a felújítása, melynek tervezett értéke (áfa nélkül) 156.861.936,00 dinár.

A költségvetésben 20 millió dinárt irányoztak elő önrész biztosítására. Ez lehetővé teszi, hogy a város olyan beruházási projektekkel pályázzon, amelyeknél a kiíró megköveteli az önrész biztosítását.  

A költségvetési rendelet módosításával a keret 6.407.332.000 dinárt tesz ki, ami 36,8 millió dinárral több, mint a második módosítással előirányzott összeg.
A tanácsnokok káderkérdésekről is döntöttek. A Palics Park turisztikai terület fejlesztésével foglalkozó kft. megbízott igazgatójává Nebojša Darabošt nevezték ki. Goran Gabrić, a Palics Park Kft. eddigi igazgatója benyújtotta lemondását.   Bogdan Laban polgármester javaslatára Nebojša Daraboš helyett a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagjává Srđan Samardžićot, a Gazdasági, Helyi Gazdaságfejlesztési és Turisztikai Titkárság eddigi titkárát nevezték ki.

Dragan Božinović helyére a Szabadkai Gázművek KKV me3gbízott igazgatójává Ződi Ildikót, a Szabadkai Üzleti Inkubátor eddigi igazgatóját nevezték ki.  A tanácsnokok határozatot hoztak Márton Ferencnek, a Palics-Ludas Közvállalat eddigi igazgatójának a felmentéséről és a közvállalat megbízott igazgatójává Dobó Mártát nevezték ki.

A Vízművek és Csatornázási KKV megbízott igazgatójává Sugár Györgyöt nevezték ki, mivel Tóth Godó Valéria, aki két éve megbízott igazgatóként irányította a vállalatot, benyújtotta lemondását. Ivana Anđelkovićnak, a Turisztikai Szervezet igazgatójának lejárt a megbízatása, így helyére Andrijana Balać szerb nyelv- és irodalomtanárt választották.