Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt Olaszország szabadkai tiszteletbeli alkonzulátusa

2016.12.08.

Giuseppe Manzo, Olaszország szerbiai nagykövete, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma az újvidéki DDOR Đuro Đaković 2/III. alatti épületében ünnepélyesen megnyitották Olaszország tiszteletbeli alkonzulátusát, az ország első, Belgrádon kívüli konzuli irodáját. A tiszteletbeli alkonzul feladatát Carmine Tarallo látja el, aki hosszú ideig töltötte be a szabadkai Elektrotehna Rt. vezérigazgatói tisztjét.

10688_1.jpg

Az alkonzulátus hatásköre Vajdaságra terjed ki, amelyben Olaszország a legnagyobb külföldi befektető, mivel a térségben több mint 50 cég már évek óta sikeresen működik. Ezekben mintegy tíz ezren dolgoznak, a befektetett tőke pedig eléri a 800 millió eurót.

Giuseppe Manzo kijelentette, hogy az iroda megnyitásával Olaszország reagált az itt élő olasz közösség követelésére, amelyet az ebben a fontos szerb tartományban élő üzletemberek, tanárok, olasz nyelvi lektorok és más, nagyszámú olasz alkot.

- Szeretnénk, ha tovább fejlődne a két ország barátsága, az alkonzulátust pedig abban az időszakban nyitjuk meg, amikor Olaszország Brüsszelben igyekszik kihatni és támogatni a Szerbia és az Európai Unió közötti tárgyalások újabb fejezeteinek a megnyitását – mondta Manzo nagykövet.

Igor Mirović szerint az alkonzulátus megnyitása az Olaszország és Szerbia közötti együttműködés újabb együttműködési pontja lehet, mindenekelőtt a gazdaságban, s hogy az ilyen pillanatok alkalmasak a jövő tervezésére.

- Reméljük, hogy ez hozzájárul a gazdasági együttműködés erősítéséhez. Nagy közös ambíciónk, hogy új cégek települjenek meg az ipari övezetekben, hogy fokozzuk a Vajdaság és az olasz régiók együttműködését, valamint hogy fejlesszük az egyetemek és a tudományos-technológiai projektek tapasztalatcseréjét. Szabadkán nagyszámú olasz cég működik és sok olasz állampolgár él ebben a városban. Számukra és a mi polgáraink számára is az alkonzulátus találkozóhely, az információcsere és a segítségnyújtás helye lesz, amely összeköti mindazokat, akik közösen szeretnék előmozdítani az együttműködést az élet és a munka minden területén. Híd lesz ez az olasz és a szerb állampolgárok között – hangsúlyozta Mirović kormányelnök.   

Bogdan Laban emlékeztetett rá, hogy Szabadkán évek óta működnek olyan olasz cégek, mint a Gordon Calzedonia, az Elektroremont és a Leonardo, amelyekben több mint kétezren dolgoznak.

- Egy éve nyílt meg Szabadkán az Olasz Kulturális Központ, ma megnyílt az alkonzulátus, ami nagy jelentőségű városunk és az üzletemberek számára. Hisszük, hogy más potenciális befektetőket is nagyon gyorsan megnyerünk a kisbajmoki Ipari Övezetbe történő betelepüléshez. Még egy olasz céggel folytatunk tárgyalásokat, s remélem, hogy rövidesen, egy-két hónapon belül alá is írjuk velük a szerződést az Ipari Övezetbe való betelepülésükről, ahol még 150 embert állítanak munkába – emelte ki Laban polgármester.

Az alkonzulátuson a polgárok beszerezhetnek minden dokumentumot, születési, házasságkötési bizonylatot, jogi segítséget, elintézhetik az aláírás-hitelesítést, stb.

Carmine Tarallo tiszteletbeli alkonzul elmondta, hogy az alkonzulátuson segítséget kaphatnak az olasz cégek, de mindazok is, akik velük szeretnének együttműködni.

Az alkonzulátus megnyitásával egyidejűleg megnyílt a Mediterráni olasz mentőmissziókról szóló fényképkiállítás.

10688_2.jpg

Az olasz tiszteletbeli alkonzulátus megnyitása előtt, 10.30-kor a Városháza Kék termében Giuseppe Manzo, Igor Mirović, Bogdan Laban és Carmine Tarallo, valamint Ognjen Bjelić, tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és önkormányzati titkár találkozott a Vajdaságban működő olasz üzletemberekkel.

A Városháza Zöld termében 10 órakor találkozott egymással Manzo nagykövet és Mirović kormányelnök. A megbeszélés apropóját a szabadkai olasz tiszteletbeli alkonzulátus megnyitása szolgáltatta, amit a tárgyaló felek előrehaladásként könyveltek el a gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésében.  A megbeszélésen jelen volt Ognjen Bjelić is.