Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nemzetközi együttműködéssel a vízellátás minőségének a javításáért

2016.12.09.

A Városháza dísztermében konferenciát rendeztek, melynek keretében bemutatták két vízszolgáltató, a budapesti Fővárosi Vízművek Zrt. és a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV partnerségét erősítő kísérleti projektet. Ezt a projektet az erről szóló szerződéssel összhangban 2016. március 31-től közösen valósítják meg az ENSZ Emberi Települések Programja (UN Habitat) keretében.

10693_1.jpg

Az ENSZ Közgyűlése 1977-ben és 2001-ben elfogadott  Nyilatkozata felelőssé teszi a tagországok kormányait az Emberi Települések Programja keretében történő együttműködésért, beleértve az önkormányzatokat, a civil szervezeteket és vízszolgáltatókat, azzal a céllal, hogy 2020-ig megjavítsák legalább 100 millió lakos életkörülményeit, olyanokét, akik nem rendelkeznek a minimális közegészségügyi-higiénés feltételekkel.

A Program megvalósítására a vízügyi világszervezettel együttműködve létrehozták a Vízmű-szolgáltatók Globális Partnerségi Szövetségét (GWOPA). A Duna-menti térségben megvalósuló nemzetközi együttműködés első kísérleti projektjét a budapesti és a szabadkai vízművek valósítják meg.

A konferenciát Horvát Tímea alpolgármester nyitotta meg, aki a résztvevőkhöz szólva kiemelte, hogy a projekt célja a jó és elismert tapasztalatok megosztása a fejlett és a tranzícióban levő vízművek között - a város önkormányzatával együttműködve – javíthatják a lakosság életkörülményeit.

10693_2.jpg

– A Fővárosi Vízművek Zrt. tapasztalatai igen fontosan, és biztos vagyok abban, hogy több mint hasznosak lesznek a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV további fejlődése szempontjából – mondta Horvát Tímea.

Bevezetőként rövid prezentációt tartott Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV megbízott igazgatója (54 éve a fogyasztók szolgálatában), valamint Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója (Víziközmű stratégia a Fővárosi Vízműveknél és a Szabadkai Vízművek együttműködésének keretei címmel).

A két vízművek közötti együttműködést három konkrét tevékenységi területen határozták meg, amelyek révén a Fővárosi Vízművek segíti a szabadkait a tudás, a tapasztalat, a dokumentumok és módszerek átadásával, a korszerű felszerelés és technológia működésének a megismertetésén keresztül. A projekt megvalósítására 14 hónapot irányoztak elő, s ez alatt az idő alatt a rendkívüli helyzetekre és eseményekre való reagálás, az alapvető infrastruktúra (műtárgyak és hálózatok) irányítása, a nem számlázott víz csökkentésének módszerei, a vállalat munkaszervezésének az elemzése, illetve fejlesztése, hatékonyabbá tétele szerepel az elvégzendő feladatok között.