Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megállapodást írtak alá a migránsválságtól sújtott községekkel és városokkal való együttműködésről

2016.12.18.

Aleksandar Vulin munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi miniszter, valamint a migránsválságtól sújtott 14 város és község képviselői ma a preševói Befogadó- és Tranzitközpontban együttműködési megállapodást írtak alá. A megállapodás előirányozza a migránsokat közvetlenül segítő önkormányzatok infrastrukturális kapacitásainak az erősítését. Szabadka Város nevében a megállapodást Iliја Đukаnоvić, a Városi Tanács egészségért és szociális kérdésekért felelős tagja írta alá két projektről: Rendelő építése a Harcosok Sorakozója Helyi Közösségben, valamint Tornaterem építése a Đurо Sаlај Általános Iskolában.

10710_1.jpg

Vulin miniszter ebből az alkalomból kijelentette, hogy ez jelentős támogatás önkormányzataink számára.

– A pénz mellett nagyon lényeges, hogy valaki a határon túl felfigyel arra, mit tettünk és mit teszünk a migránsok megsegítése érdekében. Ugyanakkor ez köszönetnyilvánítás a polgároknak a felmutatott türelemért, valamint hozzájárulásukért, hogy a migránsokat mindig méltóságteljesen fogadjuk és hogy gondoskodjunk róluk. Mindaz, amit megépítünk, az iskolák, utak és más létesítmények megmaradnak a polgároknak miután elmúlik a migránsválság – emelte ki Aleksandar Vulin.

A megállapodás aláírásánál jelen volt Arne Gooss, a Német Fejlesztési Bank (KfW) belgrádi irodájának az igazgatója, aki elégedettségének adott hangot a szerződés aláírása kapcsán, illetve amiért az adomány az egyszerű embereket segíti.

Szerbia Kormánya és Németország Kormánya olyan programot hozott létre, amelynek célja a migránsválság, illetve a kitoloncolási eljárásba bevont emberek számának a növekedése kapcsán erősíteni a városok és községek infrastrukturális kapacitásait. A program A migránsválságtól sújtott községek szociális infrastruktúrájának az erősítése címet viseli és az ország 14 városában és községében 27 egyedi projektet tartalmaz.  A program pénzügyi támogatást jelent a Minisztérium számára, amelyből a szerbiai egészségügyi, oktatási, nevelési, szociális és más intézmények beruházásait pénzelik.

A migránsválságtól sújtott községek szociális infrastruktúrájának az erősítésére a német kormány 5,4 millió eurót adományozott.