Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Gaj utcában megkezdte munkáját az Ideiglenes Befogadó-központ

2016.12.22.

Az előrejelzett alacsony hőmérsékletek miatt a Gaj utca 50-es szám alatt az előző éveknél korábban kezdte meg munkáját a hajléktalanok Ideiglenes Befogadó-központja. A befogadó-központ a szabadkai önkormányzat, a Karitász, a Vöröskereszt és a Szociális Munkaközpont által aláírt szerződés és Szabadka polgármesterének a döntése alapján nyílt meg. Jelenleg húsz férőhely áll rendelkezésre, ami szükség szerint bővíthető.

10722_1.jpg

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja ebből az alkalomból elmondta, hogy a létesítményben az előttünk álló tél idején ideiglenes otthonra lelnek mindazok, akik a sors szeszélye folytán tüzelő, élelem vagy akár fedél nélkül maradtak. A szerencsétlen emberek számára a napi háromszori étkezést a Vöröskereszt biztosítja, a költségeket pedig Szabadka Városa fedezi.

– A Vöröskereszttel együttműködve az Ideiglenes Befogadó-központot ágyakkal és ágyneművel látták el. A helyiséget a Karitász bocsátotta rendelkezésre, a Szociális Munkaközpont pedig a megfelelő dokumentáció alapján utalja be a hajléktalanokat erre a szálláshelyre. A Vöröskereszt a népkonyha normatíváival összhangban reggelire és vacsorára száraz ételt, ebédre pedig főtt ételt biztosít. Huszonnégy órás ügyeletet tartanak, az Egészségházzal való együttműködés keretében a szállás lakói egészségügyi ellátásban is részesülnek – emelte ki Đukanović.

A létesítmény lakóiról minden nap 7 és 15 óra között a Vöröskereszt, 15-től 7 óráig pedig a Karitász önkéntesei gondoskodnak. Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai Városi Bizottságának titkára elmondta, hogy ha szükség lesz rá, a Vöröskereszt a meglevő 20 ágy mellé továbbiakat is biztosít.

– Az előző évekhez hasonlóan az ideiglenes hajléktalan-szállást ágyakkal, ágyneművel, tiszta ruhaneművel, tisztító- és tisztálkodási szerekkel láttuk el. Tavaly a befogadóközpont szolgáltatásait 32-en vették igénybe, azzal, hogy számuk naponta 20 és 25 között váltakozott – mondta Trajković.

Miroslava Bagavac, a Szociális Munkaközpont igazgatónője elmondta, hogy a különböző okokból hajléktalanná vált személyek részéről nagy az igény a befogadó-központ iránt.

- A szélsőséges helyzeteket (alacsony hőmérsékleteket, stb.) szolgáló befogadó-központ biztosításával a Város felelősségteljes önkormányzatként lépett fel, hogy gondoskodjon azokról az emberekről, akiknek nincs vagy nem lehet fűtött fedél a fejük felett – mondta Miroslava Bagavac.