Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték Szent Száva napját

2017.01.27.

A szabadkai általános és középiskolák is megünnepelték az iskolák védőszentjének, Szent Szávának a napját. Száva napjáról az oktatói-nevelői intézményekben munkával ünnepelve emlékeztek meg, a tanítás szünetelt, alkalmi műsorokat, díszüléseket rendezték és megtörték a Száva-napi ünnepi kalácsot.

10805_1.jpg

Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenység-ügyi Titkárság titkára ma a Szent Száva és a Jovan Mikić általános iskolák, valamint a Svetozar Marković Gimnázium ünnepségein vett részt.

A Szent Száva Általános Iskolában az iskola és Szent Száva napját méltóságteljesen, alkalmi műsorral ünnepelték meg, amelyet nagy igyekezettel és szeretettel készítettek elő az iskola tanárai és diákjai.  Az ünnepi kalácsot megtörését és a búza megszentelését Gordan Uvalić esperes végezte, aki minden jelenlevőt Szent Száváról szóló ünnepi beszéddel köszöntött. Az ünnep komája Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási KKV igazgatója volt. A műsor kezdete előtt az egybegyűlteket Bogdan Laban szabadkai polgármester és a Városi Közigazgatás nevében Jasmina Stevanović köszöntötte, majd pedig Novica Pavlović, a Szent Száva ÁI igazgatója mondott beszédet.

Jasmina Stevanović a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Száva-nap alkalom arra, hogy az iskolák tanulói megmutassák, miként őrzik a feledéstől a hagyományokat, s hogy miként ünneplik és juttatják kifejezésre az igazi értékeket és azok jelentőségét.

Szent Száva napját minden iskolában megünneplik, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a tanulók megmutassák, mit tudnak, mire képesek és mennyire kreatívak. Ebben számukra a legnagyobb inspirációt természetesen Szent Száva, az első szerb érsek és néptanító élete és munkássága jelenti. A Szent Száváról való megemlékezés jelentősége abban is rejlik, hogy a hagyományok tiszteletével őrizzünk meg a feledéstől bizonyos igazi értékeket, amelyeket ma már nehéz meglelni, illetve megőrizni. A Szent Száva nap megünnneplésével nagyon szép módon juttatjuk kifejezésre hagyományainkat, múltunkat, ezzel együtt pedig a jövőnket is – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

10805_2.jpg
A Jovan Mikić Általános Iskolávan a Szent Száva-napi ünnepségen jelen volt Jasmina Stevanović és Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja. Az iskola tanulói ugyancsak alkalmi műsort adtak, az ünnepi kalácsot pedig Zvonko Angelovski atya törte meg. Az ünnepség komája Nenad Kozomora, a Kolevka Gyernejotthon igazgatója volt. Nataša Aleksić a Politechnikai Iskolában és a Vegyészeti-technológiai Iskolában vett részt a Szent Száva-nap megünneplésén.

Szent Száva napját 1840-ben kiáltották ki az iskolák védszent-ünnepévé Atanasije Nikolićnak, a kragijeváci Líceum rektorának a javaslatára. Az akkori művelődésügyi miniszter rendeletében az állami és egyházi hatalom képviselői előírták, hogy Szent Szávát minden iskolánk patrónusává kiáltják ki és azóta a legünnepélyesebben ülik meg.

Szent Száva napját iskolai ünnepként egészen 1945-ig ünnepelték meg, amikor eltörölte az akkori hatalom. Fél évszázados tiltás után a múlt század kilencvenes éveiben állították vissza az iskolák védszent-ünnepeként.