Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A bunyevácok megünnepelték a nagy préló napját

2017.02.02.

A bunyevác nemzeti kisebbség ma a Spartak Étteremben megünnepelte négy nemzeti ünnepének egyikét, a nagy préló napját. Az ünnepség keretében hagyományosan megválasztották a legszebb fonódalt, valamint a legszebb fonólányt. A rendezvényt a Bunyevác Nemzeti Tanács (BMN) szervezte.

10816_1.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a BNT elnöke ebből az alkalomból kijelentette, hogy a nagy préló napját a bunyevácok 1879. február 2-ára emlékezve ünneplik, amikor díszes bunyevác népviseletben először álltak a nyilvánosság elé, hogy gyökereikre büszkén bizonyítsák létezésüket.

– Ma eleinkre emlékezünk, akik 1879-ben először tartottak nyilvános összejövetelt, öltötték magukra népviseletüket és az akkori Osztrák–Magyar Monarchiának megmutatták, hogy ma Marin-nap van, mi pedig bunyevácok vagyunk. Szép dolog a hagyományápolás, s hogy ilyen hosszú idő után sem felejtettük el kik, s mik vagyunk – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

A bunyevácok ünnepén jelen volt a szerb köztársasági elnök kiküldöttje, Nedeljko Tenjović, a miniszterelnök tanácsadója, Gojko Radić, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzetiségi kisebbségi titkár, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a magyarországi bunyevácok képviselői, számos vendég valamint a BNT barátai.

Tenjović elmondta, hogy a bunyevácok a számos tiltás ellenére amióta erre a vidékre érkeztek, sok kínnal, erővel és kitartással meg tudták őrizni szokásaikat, nyelvüket és megtartották felismerhető sajátosságaikat.

10816_2.jpg

– A nap, amelyet egykor a házaknál, a tanyákon ünnepeltek, ma sok embert gyűjt egybe. Az, hogy a mai napig sok nemzeti kisebbség maradt fenn, azt bizonyítja, hogy Szerbia őszintén, anyaként ölelte magához őket, hogy őrzi minden nemzeti kisebbségét és sajátosságaikat, mindig kiemelve, hogy különböző vallású és kultúrájú polgárai képezik a legnagyobb kincsét – emelte ki Nedeljko Tenjović.

Nyilas Mihály tartományi titkár elmondta, hogy a tartományi költségvetésből a nemzeti tanácsok számára 60 millió dinárt biztosítottak, s hogy a pénz egy részét a Bunyevác Nemzeti Tanácsnak juttatják.

10816_5.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elégedettségének adott hangot, amiért ma este a bunyevác nemzeti kisebbség tagjaival ünnepelheti meg nemzeti ünnepüket, a nagy préló napját, majd gratulált nekik, hogy sikerült megőrizniük az összejövetel, a mulatság régi, 138 éves hagyományát.

A bunyevácok akkor először akarták a nyilvánosságnak megmutatni színpompás népviseletüket, a tambura hangjaira a táncaik szépségét, de azt is, hogy egy szervezett és tiszteletre méltó nemzeti közösséget alkotnak.

10816_3.jpg

– A helyi önkormányzat, mint eddig is, támogatott minden nemzeti közösséget, s ezt fogja tenni a jövőben is – üzente Laban polgármester.

A ma esti rendezvényen a hagyományoknak megfelelően megválasztották a legszebb fonódalt, valamint a legszebb fonólányt. Idén ez a dal Gabrijela Diklić Prelo je naše blago (A fonó a legnagyobb kincsünk) című dala, míg a 12 szépségversenyre nevezett leány közül Aleksandra Vukovićot (17) választották meg a legszebbnek, egyúttal ő viselte a legszebben a hagyományos öltözéket. A nyertes a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója, a Bratstvo Željezničar ME tagja. Az első udvarhölgye Ivana Dulić, második udvarhölgye pedig Ivana Brančić lett.

10816_4.jpg