Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a 2017. évi nagy fonót

2017.02.04.

A Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ szervezésében ma este az Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében megtartották a 2017. évi nagy fonót, a fonók szokásából kialakult rendezvényt, amelyet annak idején, amikor nem volt nagy munka a földeken, családi házaknál, tanyákon tartottak. Az ünnepség keretében hagyományosan megválasztották a legszebb fonódalt, valamint a legszebb fonólányt. Az első nagy fonót a Polgári Kaszinó szervezésében 1879. február 2-án tartották meg.

10817_1.jpg

Denis Lipozenčić, a szervezőbizottság elnöke ebből az alkalomból kijelentette, hogy a nagy fonót a kezdetektől az együvé tartozás jellemezte.

– A barátkozás jelzés és üzenet is egyben: ha együtt ünnepelünk és örülünk, akkor együtt leszünk a bajban és a gondok idején is. Ez a ma esti összejövetel, legalább rövid időre, feledtesse velünk a mindennapi gondokat és adjon bátorságot. Hogy vagyunk, itt vagyunk és hogy egymásért vagyunk itt. Bennünket fiatalokat felbátorít az idősek támogatása, akik örökül hagyták ránk ennek a szokásnak az ápolását. Önöktől tanulunk és akarunk is. Értsenek meg bennünket és támogassanak bennünket – mondta Lipozenčić.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a nagy fonó megnyitásakor azt mondta, hogy örül, amiért a horvátok szabadkai közösségével és minden kedves vendégükkel együtt ünnepelheti meg ezt a gyönyörű szokást. A nagy fonó ellenállt az idő vasfogának és mindenekelőtt lelkes és a lelkes egyének igyekezetének köszönhetően megmaradt mind a mai napig.

– A fiatalokra vár a feladat, hogy ezt a hagyományt, szokást megőrizzék a majdani generációk számára, mert a népszokások, a művelődési, vallási és társadalmi eseményekkel, rendezvényekkel együtt biztosítják a horvát közösség identitásának ápolását és megőrzését ezen a vidéken – hangsúlyozta Bogdan Laban.

 10817_2.jpg

A helyi önkormányzat – emelte ki – akárcsak eddig, a jövőben is támogatni fogja a horvát, de minden más, Szabadka területén élő nemzeti közösség identitásának megőrzését és ápolását.

Igyekezni fogunk, hogy mindegyik közösséget tiszteljünk, hogy fejlesszük az együttműködést a kultúra terén azoknak az intézményeknek a támogatásával, amelyek a művelődési politikával, a tájékoztatással, az oktatással, a nyelv- és íráshasználattal foglalkoznak.  Ez a fonó is járuljon hozzá az Önök és a többi, városunk területén élő nép együvé tartozásához – üzente Laban polgármester.

A háromtagú zsűri a legjobb fonódalnak Nikola Kujundžić Prošlost című dalát választotta. A második helyen Vera Dulić Pisma u boji című szerzeménye végzett, a harmadik pedig Marjan Kiš Sićanje című dala lett.

A legszebb fonólánnyá a szabadkai Ana Ivanković Radakot (20) választották, első udvarhölgye a györgyéni Marija Gabrić (17), második udvarhölgye pedig a szabadkai Martina Čeliković (17) lett.

10817_3.jpg

A nagy fonó műsorában fellépett a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ tamburazenekara, a szabadkai Biseri együttes, a zágrábi Kampanel kórus, valamint a Bunjevačko kolo HMK folklór-csoportja.