Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Info-nap a horvátországi és bosznia-hercegovinai menekültek számára

2017.02.07.

Szabadka Város és a Szerb Köztársaság Menekült- és Migrációügyi Biztossága meghívja a horvátországi és bosznia-hercegovinai menekülteket, hogy vegyenek részt a 2017. február 9-én csütörtökön megrendezésre kerülő Info-napon, amelyet az új városháza épületében, a Lazar Nešić tér 1. szám alatt tartanak meg 12 órai kezdettel. Ebben az időpontban az érdekeltek megkapnak minden szükséges információt a közelmúltban kiírt két nyilvános pályázattal kapcsolatban, amelyek alapján építőanyag-csomagot juttatnak, illetve háztájival rendelkező falusi házak megvásárlását teszik lehetővé a segélyben részesülő menekültek számára, akik Szabadka Város területén élnek.

10819_1.jpg

Az ebből az alkalomból megtartott sajtótájékoztatón a Városháza Média Központjában Jasmina Stevanović Szabadka Város nevében újságíróknak elmondta, hogy az egyik nyilvános pályázat a segélyben részesülő menekültek számára lakáskérdésük megoldására 30, háztájival rendelkező falusi ház megvásárlását teszi lehetővé, illetve építőanyag-csomagot kaphatnak a falusi ház javítására, illetve felújítására. Ez a pályázat 2017. március 7-ig van nyitva.

– Szabadka Város szerződést írt alá 40.650.000 dinár térítésmentes eszköz odaítéléséről, s ezáltal 30 család kap segítséget – mondta Jasmina Stevanović.

A másik nyilvános pályázat révén legalább 30 építőanyag-csomagot ítélnek oda a rászorulóknak. Erre a projektre 270.000 euró áll rendelkezésre, a pályázat pedig 2017. február 10-ig van nyitva.

– Mindkét nyilvános pályázat a lakásgondok megoldására irányul a Szerb Köztársaság Regionális Lakásprogramjának (RLP) ötödik alprojektje keretében.  A Regionális Lakásprogram (RLP) a Szerb Köztársaság, Bosznia és Hercegovina, Montenegró és a Horvát Köztársaság többéves közös programja, melynek célja tartósan megoldani a térségben mintegy 27.000 legsúlyosabb körülmények között élő menekült család, illetve 74.000 ember tartós lakhatását. Közülük 16.780 család, illetve mintegy 45.000 ember él Szerbiában – mondta Jasmina Stevanović.

Emlékeztetett rá, hogy a Szerb Köztársaság Regionális Lakásprogramjának keretösszege 335 millió euró, a négy országban ez az összeg 584 millió eurót tesz ki, amelyet legnagyobb adományozóként az Európai Unió finanszíroz, továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Norvégia, Svájc, Dánia, Törökország, Luxemburg, Ciprus, Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország biztosítja a pénz egy részét.

Ana Anić-Ćurko, a Szerb Köztársaság Menekült- és Migrációügyi Biztosságának PR-menedzsere elmondta, hogy e lakásprojekt keretében Szerbiából több mint 700 családot választottak ki, akik rövidesen megkapják a határozatot, s hogy eddig a Szerbiában párhuzamosan megvalósuló hat projektre összesen 94 millió eurót hagytak jóvá.

– A Regionális Lakásprogram eszközei mellett, amelyek a horvátországi és bosznia-hercegovinai menekültek megsegítését célozza, minden évben a költségvetésből a menekültek, az elköltözöttek és a visszatoloncolási egyezmény alapján hazatérők lakáskérdésének a megoldására pénzt biztosítunk a helyi önkormányzatok számára, és a jövőben is folytatjuk ezeknek a projekteknek a megvalósítását. Ahhoz, hogy valaki pályázzon a két kiírt pályázat valamelyikére, a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy menekültként tartózkodik Szerbiában, s hogy Horvátországból illetve Bosznia-Hercegovinából érkezett ide. Azok, akik nem rendelkeznek a teljes dokumentációval, elég, ha csak a pályázati adatlapot nyújtják be, mivel a közigazgatási eljárásról szóló törvény értelmében a járatlan ügyfeleknek kötelesek vagyunk segíteni oly módon, hogy számukra a bizottságon keresztül adatpótlást kérünk mindarról, ami hiányzik nekik – hangsúlyozta Ivana Anić-Ćurko.

Jadranka Stantić, a menekültek lakáskérdésének a megoldására kiírt nyilvános pályázatokat elbíráló bizottságok elnökhelyettese bejelentette, hogy információs napot tartanak azon menekültek számára, akik az 1991-1995. közötti események következtében szereztek menekültstátust a Szerb Köztársaságban, függetlenül attól, hogy a lakásszükségletek megoldása idején milyen volt a jogállásuk. Az info-napot 2017. február 9-én, csütörtökön az új városháza épületében, a Lazar Nešić tér 1. alatt tartják meg 12 órai kezdettel.