Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka a legsikeresebb város az e-engedélyek kibocsátásában

2017.02.10.

Szabadka Város az elektronikus engedélyek kibocsátásában 2016-ban legsikeresebb városi közigazgatásként megkapta a helyi gazdaság fejlesztésével foglalkozó nemzeti tömörülés (NALED) által odaítélt különdíjat.  Az elismerést Bogdan Laban szabadkai polgármesternek nyújtották át a belgrádi Városi Képviselő-testületben A reformok eredményei és irányai 2016/2017-ben elnevezésű éves konferencián, amelyet tizedik alkalommal rendeztek meg.

10827_6.jpg

A befogadott kérelmek teljes számához viszonyított, feldolgozott és kedvezően megoldott kérelmek aránya alapján a NALED kidolgozott egy egységes mutatót, az eredményesség átlagát. Szabadka Városa egy évvel az egységesített elektronikus eljárás bevezetése után a beadott kérelmek 97 százalékát dolgozta fel (2016-ban 1.197 kérelmet nyújtottak be), amelyek 90 százalékát bírálták el kedvezően. Az eredményesség átlaga Szabadka esetében 93,6 százalékos.

Laban polgármester kiemelte, hogy Szabadka 2016-ban igen sikeres volt az elektronikus építési engedélyek kibocsátásában és a kedvező gazdasági környezet megteremtésében, majd az elismerésért köszönetet mondott a NALED-nek és a szabadkai Városi Közigazgatásban dolgozóknak.

– Köszönet a NALED-nek, hogy felismerte a szabadkai önkormányzat törekvéseit, hogy minél eredményesebb legyen az elektronikus építési engedélyek kibocsátásában. Köszönetet mondanék a Városi Közigazgatásunkban dolgozóknak is, akik egy egyesített elektronikus eljárás bevezetéséhez – egy újabb kihívásként – hivatástudattal és felelősségteljesen viszonyultak, s ezáltal hozzájárultak a polgároknak nyújtott szolgáltatások színvonalának a javításához – emelte ki Bogdan Laban.

Hangsúlyozta: nagy jelentőséggel bír, hogy országunk más önkormányzatai is, mint amilyen Kruševac, Zombor, Šabac és Nagybecskerek is – amelyek Szabadka mellett a NALED értékelése szerint a feldolgozott és kedvezően megoldott kérelmek aránya tekintetében az öt legsikeresebb városnak bizonyultak, és az egyesített elektronikus eljárás bevezetéséhez Szerb Köztársaságban folyó fontos gazdasági reformként, felelősségteljesen viszonyultak.  

A NALED Zorana Mihajlović kormányalelnököt, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztert választotta meg az év reformistájává.  Az elismerést az elektronikus építési engedélyek kibocsátási rendszerének a 2016. évi bevezetéséért ítélték oda.

10827_8.jpg

Az alkalmazás első évében elektronikus úton több mint 53.000 építési engedély-kérelmet fogadtak be, amelyek 95 százalékát bírálták el, amiből kedvező kimenetellel 80 százalékos arányt értek el, míg a kibocsátott engedélyek száma a múlt év 11 hónapja alatt húsz százalékkal volt nagyobb az előző évinél. Ez a reform járult hozzá a leginkább ahhoz, hogy a Világbanknak a könnyű üzleti környezetről szóló Doing Business jelentésében Szerbia bekerült az 50 legsikeresebb ország közé.

Az üzleti környezet javításához és Szerbiának a Doing Business listánt történt előrelépéséhez való hozzájárulásáért Zvonko Obradović, a Gazdasági Cégnyilvántartási Ügynökség igazgatója részesült külön elismerésben.  Malo Crniće a legsikeresebb községként kapott elismerést, Brus község pedig a legnagyobb előrehaladást érte el az engedélykibocsátás hatékonysága terén. A gazdasági reformokról szóló színvonalasabb tájékoztatáshoz való hozzájárulásáért Tatjana Spalević, a Pink TV szerkesztője, Tamara Tankosić, a SZRT újságírója és Borislav Despotović, a VTV újságírója kapott elismerést.

Az összejövetelen bemutatták az előírások szürke könyvének kilencedik kiadását, amelyben a NALED 100 ajánlást és megoldást javasol az ügyvitelt akadályozó tényezők kiküszöböléséhez, amelyek között 22 új javaslat és 63 még megoldásra váró eljárás szerepel. A legtöbb ajánlás a Pénzügyminisztérium és az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, míg a gazdaság mind gyakrabban mutat rá olyan eljárásokra, amelyek csak több minisztérium együttműködésével oldhatók meg.

10827_7.jpg