Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 1. rendkívüli ülését

2017.02.14.

A szabadkai Városi Képviselő-testület mai 1. rendkívüli ülésén megvitatták mind a három napirendi pontot: rendeletet hoztak a kommunális rendről szóló rendelet módosításáról, a községi utakról, utcákról és besorolatlan utakról, valamint a hirdetésről Szabadka város területén.

10835_1.jpg

A kommunális rendről szóló rendelet módosításáról szóló rendeletet azért hozták meg, mert 2016 januárjában meghozták a hirdetésről szóló új törvényt (2016 májusától alkalmazzák), amely ezt a kérdéskört szabályozza, emiatt kidolgozták a hirdetésről szóló rendelet javaslatát is. Emiatt a hirdetésre vonatkozó rendelkezéseket törölték a kommunális rendről szóló rendeletből.

A községi utakról, utcákról és besorolatlan utakról szóló rendelet meghozatalára azért volt szükség, mert a helyi utakkal foglalkozó Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat által ellátott egyes tevékenységeket pontosabban meg kell határozni, mint amilyen a helyi utak védelme, illetve szükség volt azoknak a tevékenységeknek a meghatározására, amelyeket a közutakról szóló törvénnyel összhangban ennek a közvállalatnak kell ellátnia.

Mindez vonatkozik elsősorban a helyi utak és más közterületek megbontására és eredeti állapotukba történő visszaállítására vonatkozik, mivel ez a közvállalat jogosult az ilyen munkák jóváhagyására, illetve az ilyen munkák szakfelügyeletére. A helyi utak és más közterületek megbontása A földalatti szerelvényeken folyó javítások miatt szükséges eljárásra és közterületbontásra, illetve az ezt követő útjavítás elvégzésére vonatkozó utasítással összhangban  fogják végezni Szabadka Város területén, melyet a közvállalat hoz meg a városi tanács jóváhagyásával.

A községi utakról, utcákról és besorolatlan utakról szóló rendelet javaslatából törölték az óriásplakátok, hirdetőtáblák és lámpaoszlopokra szerelt reklámtáblák elhelyezési jogának megszerzésére és az engedélyek kiadására vonatkozó rendelkezéseket, mivel 2016 januárjában meghozták az új Reklámtörvényt, és ezzel egyidejűleg kidolgozták a Hirdetésről szóló rendelet javaslatát is, mely ezt a területet szabályozza.

Ez a rendelet Szabadka Város Hivatalos Lapjában való közzétételét követő napon lép hatályba, mivel a Szabadka város területén levő községi utak és utcák használati díját meghatározó rendelet meghozatala is tervben van, melyet az útügyi közvállalat hoz meg Szabadka Város Képviselő-testületének a jóváhagyásával. A törvény mellett ez a rendelet képezi a díjakról szóló rendelet meghozatalának jogi alapját, ezért ennek a rendeletnek minél rövidebb időn belül hatályba kell lépnie.

Az utak igazgatásával megbízott vállalat a közutakról szóló törvénnyel összhangban közfelhatalmazásokat kapott, illetve jogot szerzett arra, hogy meghatározza a helyi utak használati díját, az így befizetett díjak pedig a közvállalat bevételét képezik.

A Szabadka város területén történő hirdetésről szóló rendeletet azért kellett meghozni, mert 2016 januárjában meghozták az új reklámtörvényt, amely ezt a területet szabályozza. Ez a rendelet a következőket szabályozza:  a felületeket, melyeken reklámeszközök helyezhetők el, a szabadtéri reklámeszközöket, a reklámeszköz-elhelyezési díj megszabásának módja, a reklámeszközök elhelyezésének módja és feltételei, valamint a területhasználók kötelezettségei.

Ennek a rendeletnek az alkalmazása annak a rendeletnek a hatályba lépésétől függ, amely a Szabadka város területén található községi utak használati díját szabályozza.