Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Koszorúk és virágok a Hűségükért emlékművön

2017.02.16.

A Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium, a Szerb Kormány katonai emléktemetők és emlékhelyek megóvásával és a múlt fegyveres összetűzései résztvevőiről és áldozatairól való méltóságteljes megemlékezésével foglalkozó illetékes szerve ma Szabadkán koszorúzási és tiszteletadási ünnepséget szervezett a kilencvenes évek háborúi és a bombázások áldozatainak emelt Hűségükért emlékműnél. A szerb Kormány nevében Aleksandar Vulin, munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi miniszter, Szabadka Város nevében pedig Bogdan Laban polgármester koszorúzott.

10837_1.jpg

Laban polgármester ebből az alkalomból elmondta, hogy a Hűségükért emlékmű két bronztábláján különböző nemzetiségű és vallású fiatal szabadkaiak nevei találhatók, akik a kilencvenes évek háborúiban és bombázásokban túl korán vesztették életüket.

Feladatunk a jövőben is együtt érezni mások bajában, hogy meglátogassuk ezt az emlékművet, koszorúzással, virágokkal leróni az elesettek iránti tiszteletet, ápolva és őrizve bátor polgártársaink emlékét – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Vulin miniszter azt mondta, hogy minden ország azokon nyugszik, akik feláldozták magukat érte, hogy minden ország a szabadságát azoknak köszönheti, akik életüket adták érte, s hogy ez az emlékmű is azt bizonyítja: nem felejtjük el őket.

– Ez az emlékmű a bizonyíték arra, hogy Szerbia megtér önmagához, hogy nem engedi meg az áldozatok vallás vagy nemzetiség szerinti megosztását, hogy nem engedi meg egyetlenegy áldozat elfeledését vagy csökkentését sem. Ez az emlékmű a Szerbia iránti szeretetről beszél, hogy a gyermekek a Szerbia iránti szeretetből tudatosan és önszántukból áldozták fel életüket. Sokáig megfeledkeztek róluk, vagy talán mellőzték őket. Azért újítottuk fel ezt az emlékművet, mert meg akarjuk őrizni egy generáció emlékét, azoknak a bátor embereknek az emlékét, akik mindenüket odaadták ezért az országért és ezért a városért. Szerbia hálás ezért nekik – emelte ki Vulin.

Mint mondta: igyekszünk javítani a harcos népesség és családjaik helyzetét.

10837_2.jpg

Most először értünk el előrehaladást, ami azt jelenti, hogy minden munkáltató, aki harcos gyermekét vesz munkaviszonyba, megfelelő támogatásban részesül. Most először ismertük ezt fel foglalkoztatási prioritásnak, biztosítottuk a pénzt is, hogy a munkáltató, ha foglalkoztatja őket, meg is kapja a támogatást. Ez a módja annak, hogy kifejezzük hálánkat családjaiknak, hogy kifejezzük hálánkat a szülők nélkül eltöltött gyermekkorukért – mondta Vulin miniszter.

A Hűségükért emlékmű bronztábláin 26 polgártársunk neve szerepel, akik a kilencvenes évek háborúiban estek el, valamint négy polgártársunké, akik a Jugoszláv SZK-át ért NATO bombázásokban veszítették életüket.

Az 1991 és 1993 közötti fegyveres összetűzésekben elesett 26 szabadkai közül tízen nem voltak 20 évnél idősebbek. A négy legidősebb halála pillanatában csupán 37 éves volt.

Anyáik, apáik, gyermekeik, feleségeik, fivéreik, nővéreik és barátaik számára fájdalmas felismerés volt elestük, olyan soha el nem múló tragédia, amelyre nincs gyógyír.

10837_3.jpg

A Hűségükért emlékművön fehér rózsákat helyezett el Radovanka (Rada) Kuzmanović (1945), Ratomir Kuzmanović önkéntes édesanyja is. Fia 1991. november 17-én Vukovárnál esett el, 23 évesen.

Elmondta, hogy már több mint 25 éve, minden délelőtt, mind a mai napig, noha már 71 éves, meglátogatja fia sírját, hogy virágot vigyen és gyertyát gyújtson érte.

10837_4.jpg