Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a IV. likai prélót

2017.02.18.

A likaiak Lika nevű szabadkai egyesületének szervezésében a Spartak étteremben megtartották a hagyományos likai prélót, amelyen minden korosztályból több mint 300 vendég vett részt. A mai, sorrendben IV. prélót is a humanizmus jegyében tartották meg: a tombola bevételének egy részét az autistákat segítő szabadkai városi egyesületnek adományozzák.

10841_1.jpg

Bogdan Laban polgármester üdvözlő beszédében örömének adott hangot, amiért egy olyan szép rendezvényen vehet részt, amelyet a likaiak gazdag hagyományainak a megőrzése és a közös szülőföld emlékezete jegyében tartanak.

- A likaiak Lika nevű szabadkai egyesülete – a közös, likai gyökerekkel rendelkező emberek találkozóival, de egyéb módokon is, szakmai tanácskozásokkal, tanfolyamokkal, könyv- és egyéb publikációk kiadásával, művelődési, szórakoztató és sportrendezvények szervezésével szeretné megismertetni a szabadkaiakat és a fiatalokat szülőföldjük kulturális hagyatékával és népszokásaival - mondta Laban polgármester.

Az Egyesület más jellegű találkozókat is szervez, hogy minél jobb együttműködést építsen ki a barátság és a tolerancia jegyében a városunkban élő többi nemzeti kisebbséggel, tevékenységével pedig szerezné megmenteni a feledéstől – az etnikai hovatartozást jelképező - népviseletek készítésének régi módját, ami jelentős helyet foglal el a szerb nép, illetve a likaiak kultúrájában és hagyományaiban.

10841_2.jpg

Az Egyesület büszkén őrzi és ápolja a tudós Nikola Tesla emlékét, aki a legismertebb likai, és az egyik legismertebb szerb a világon,mivel július 10-e, Tesla születésnapja az egyesület napja is, amelyet a Nikola Tesla napja Szabadkán elnevezésű rendezvénnyel ünnepelnek. Örülök annak, hogy a prélón jelen van az ifjúság is. A fiataloknak tanulniuk kell az idősektől, meg kell őrizniük ezt a rendezvényt a jövő generáció számára – hangsúlyozta Laban polgármester, majd hozzátette: hiszi, hogy a likai préló a szabadkai önkormányzat támogatásával még sok-sok éven keresztül fennmarad.

A jelenlevőket köszöntötte Miloš Borjan, a likaiak egyesületének elnöke, Dragomir Lalić, a Zavet otadžbini újvidéki egyesület alelnöke, valamint Vlado Šabić, a postojnai (szlovéniai) Nikola Tesla Szerb Közművelődési Egyesület képviselője is.

A művelődési, szórakoztató műsorban fellépett a belgrádi Krajina ME és a zombori Boemi együttes.

10841_3.jpg