Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Közösen a fogyatékkal élők életminőségének a javításáért

2017.02.20.

Szabadkán ma megkezdte sorrendben 10., kétnapos ülését a szerb Népképviselőház Munka-, Szociális-ügyi, Társadalmi Felzárkóztatási és Szegénység-csökkentési Bizottsága. A bizottság tagjai megvitatták a fogyatékkal élők helyzetét, különös tekintettel a civil szervezetek tevékenységére és az általuk nyújtott szociális-védelmi szolgáltatásokra.

10847_1.jpg

A bizottság tagjait és a fogyatékkal élőket segítő egyesületek képviselőit a szabadkai Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, Ilija Đukanović köszöntötte. Felszólalásában tájékoztatta a jelenlevőket az ágazat jelenlegi helyzetéről, majd tájékoztatta őket, hogy a városi költségvetésből jelentős eszközöket irányoztak elő a Szabadkán működő intézmények által nyújtott szolgáltatások pénzelésére a Szociális Munkaközpont, a Gerontológiai Központ, valamint a Kolevka Gyermekotthon számára.

A folytatásban elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat minden évben pályázatot ír ki a társadalmi-humanitárius tevékenység finanszírozására, s hogy 2016-ban a pályázat során odaítélt eszközök egyharmadát a fogyatékkal élők egyesületeinek ítélték oda. Đukanović kiemelte, hogy Szabadka Város kész támogatni minden olyan projektet, amely a fogyatékkal élők életminőségének a javítására irányul, s hogy felhatalmazásai keretében maximális támogatásban részesíti őket.

Dr. Vesna Rakonjac, a bizottság elnöke tájékoztatta az egybegyűlteket a bizottság jogköréről, majd elmondta, hogy a bizottság munkacsoportot hozott létre a fogyatékkal élők helyzetének a javítására. A munkacsoportban 11 népképviselő kapott helyet a különböző képviselői csoportokból, feladata pedig  - többek között – az önkormányzatokban tett látogatások során felmérni a valós helyzetet, s feltérképezni azokat a gondokat, amelyekkel a fogyatékkal élők küszködnek.

Vladimir Pešić, a munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi miniszter helyettese kiemelte, hogy a minisztérium különösen tevékeny a fogyatékkal élők esetében, majd hozzátette, hogy a szerb Kormány szakmai és tanácsadó testületeként létrehozta a Fogyatékkal Élők Tanácsát, amelyet az illetékes állami szervek, a társadalmi és civil szervezetek képviselői alkotnak.     

Az ülés folytatásában a fogyatékkal élőket segítő egyesületek képviselői az időszerű gondokról számoltak be, köztük az ápolási segély felülvizsgálatával kapcsolatban, ugyanis amíg a felülvizsgálat tart, a szülők, illetve a gyermekek akár fél évig sem kapják a segélyt. Az egyesületek képviselői szerint az állandó diagnózissal rendelkező betegek esetében, mint amilyen az autizmus, a Down-szindróma, a cerebrális paralízis nincs szükség az ismételt felülvizsgálatra, illetve, hogy ezeket a tényeket újból és újból ne kelljen bizonyítani.

Ugyancsak rámutattak arra, hogy szükség lenne több személyi asszisztens alkalmazására, illetve olyanokra, akik házi segítséget nyújtanának, továbbá családi tanácsadókra a fogyatékkal élőknek való segítségnyújtás fokozása érdekében.