Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Jó válasz a migránsválságra

2017.02.21.

A szerb Népképviselőház Munka-, Szociális-ügyi, Társadalmi Felzárkóztatási és Szegénység-csökkentési Bizottsága 10., kétnapos ülésének a folytatásában a bizottság tagjai megvitatták a migránsválság hatását a szabadkai szociális-védelmi rendszerre, mivel ez a válsággal érintett térségek egyike. Az ülés folytatása előtt a bizottság tagjai megtekintették az épülő egészségházat, a Kolevka Gyermekotthont és a szabadkai migráns befogadóközpontot.

10848_1.jpg

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára tájékoztatta a bizottság tagjait a migránsválság alakulásáról, kiemelve, hogy Szerbiában mintegy 7.000 gazdasági menekült tartózkodik, akiket mintegy 15 befogadóközpontban helyeztek el.  

Elmondta, hogy az első migránsválság Szabadkát még 2011-ben érte el, a csúcsa pedig 2015-ben volt. Kiemelte, hogy néhány hónapja minden illetékes intézmény képviselőjével munkacsoportot hoztak létre, amely kidolgozta a migránsok mozgását rendező új szabályokat. Ezáltal pontosan meghatározható a migránsok mozgása és végső céljuk, célállomásuk. Lényeges – tette hozzá – hogy a migránsoknak nyújtott segítségre az összes pénzt adományokból biztosították és nem a Szerb Köztársaság költségvetéséből, vagyis emiatt Szerbia egyetlen polgára sem került veszélybe.

Elmondta, hogy az Európai Unió küldöttségével szerződést írtak alá 7,3 millió euró vissza nem térítendő  segélyről, Németország Kormánya pedig hat millió eurós segélyt folyósított. A Szerb Köztársaság számára nagy jelentőségű az EU pénzsegélye, amelyből a helyi önkormányzatok területén az infrastruktúrát és az egészségügyi rendszert fejlesztik.

A vitában felszólalt Milimir Vujadinović, a migránshelyzet alakulását figyelemmel kísérő városi munkacsoport vezetője is, aki a bizottság tagjait tájékoztatta a jelenlegi szabadkai helyzetről, és emlékeztetett rá, hogy a szerb Kormány 2014-ben olyan rendszert állított fel, amelyet az önkormányzatok elkezdtek alkalmazni a migránsválság hatékonyabb megoldása érdekében. Kiemelte, hogy a migránshelyzet alakulását figyelemmel kísérő szabadkai városi munkacsoport operatív testületté nőtte ki magát, amely a terepen is dolgozva a migránsválság megoldása érdekében koordinálja a tevékenységet az illetékes intézményekkel.

Dr. Vesna Rakonjac, a köztársasági bizottság elnöke kijelentette, hogy ez a képviselőházi bizottság már két éve kíséri figyelemmel a migránsválság alakulását. Havonta egyszer tartanak nagy munkajellegű megbeszélést, amelyen részt vesznek a kormányzati és a civil szervezetek képviselői is.

– Az állam felelősségteljesen és a kellő időben reagált, a teljes hatalmi struktúra szinkronizáltan működött. Az állam megfelelően válaszolt a migránsválságra, humánusan viszonyult a migránsok iránt, amit az is bizonyít, hogy csak kevés incidens történt. Nagyon elégedettek vagyunk, hogy egész idő alatt egyetlenegy járvány sem tört ki, s hogy egészségügyi rendszerünk ezen a téren tökéletesen működött. Rendkívül elégedettek vagyunk azzal, amit ma Szabadkán tapasztaltunk. Bejártuk a Kolevka Gyermekotthont is, amely a szülői kíséret nélkül utazó kiskorú migránsok elhelyezéséről is gondoskodik – emelte ki Vesna Rakonjac.