Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átadták a Vajdaság AT Nagyberuházási Igazgatóság eszközeinek odaítéléséről szóló szerződéseket

2017.02.23.

Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke és Nedeljko Kovačević, a Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója ma Újvidéken 39 város, község és 11 egészségügyi intézmény képviselőjének nyújtotta át az összesen 1.404.436.320 dinár értékű szerződéseket, amelyek alapján térítésmentes támogatásban részesülnek a Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága pályázataira benyújtott projektek. A helyi és regionális gazdaságfejlesztésre odaítélt eszközökből Szabadka A palicsi turisztikai infrastruktúra kiépítése – a Vigadó épülete felújításának folytatása és a Nagy Park rendezése és köztéri felszerelése a palicsi főterv keretében elnevezésű projektre 77.770.411,80 dinárt kapott. Szabadka Város nevében a szerződést Bogdan Laban polgármester írta alá.

10853_1.jpg

Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága januárban hét pályázatot bonyolított le a helyi és regionális gazdaságfejlesztés, a kultúra, az iskoláskor előtti nevelés, az általános iskolai oktatás és nevelés, a sportfejlesztés, a közlekedési infrastruktúra, a vízellátás és a vízvédelem, valamint az egészségvédelem javítása céljából, s ennek keretében 68 projektet finanszíroznak részben vagy teljes egészében. A helyi és regionális gazdaságfejlesztésre 250 millió dinárt folyósítanak 10 város és község (Nagykikinda, Šid, Bács, Magyarkanizsa, Petrőc, Ingyia, Ürög, Szabadka, Bácspalánka és Fehértemplom) üzleti és befektetői környezetének a javítására.

A szerződések átnyújtásakor Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke emlékeztetett rá, hogy az előző féléves időszakban is a tartományi Kormány csaknem mind a 45 vajdasági község számára 1,8 milliárd dinárt hagyott jóvá.  Hozzátette: rendkívül fontos, és el is várja, hogy a támogatásban részesülő községek és intézmények felelősséggel és hatékonyan valósítják meg projektjeiket. Ezeket az év végéig be kellene fejezni, hogy jövőre újabbak megvalósítása kezdődhessen el. Mirović kormányelnök kiemelte a projektekkel kapcsolatos politikai összefogás jelentőségét, majd hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok, a tartományi és a köztársasági kormány közös munkájának a szinergiája jobb eredményekkel jár.

Laban polgármester a szerződés aláírását követően megköszönte az odaítélt eszközöket, majd kijelentette, hogy a projekt megvalósításával Palics vonzóbb lesz a potenciális befektetők számára, akik az új foglalkoztatással hozzájárulnak Szabadka Város bevételeinek a növeléséhez.  

– Ez a projekt egy szakaszosan megvalósuló nagyobb projekt része, melynek célja a Nagy Park biodiverzitásának a megőrzése, a kulturális örökség, a palicsi szecessziós épületek felújítása, az infrastruktúra, a tartalmak és a park szerkezetének az összehangolása, hiszen a Nagy Park harmadik szintű védelem alatt álló természeti érték. Cél, hogy a Vigadó épülete is, a teljes felújítást követően önfenntartó legyen. Az épület értéknövelő fenntartása Szabadka Város illetékességébe tartozik, az épület igazgatásával pedig a Palics Park vállalatot bízták meg – emelte ki Laban polgármester.

10853_2.jpg

A Nagy Parkot a rendezett parkosított területek és a szecessziós építészet sajátos egyvelege jellemzi. A Nagy Parkon áthaladó sétányokat felújítjuk a tér városrendezési-építészeti formálása és egységes környezeti egésszé történő kialakítása érdekében. A sétányok klinker-lapokkal történő borítását szakaszosan oldjuk meg a szabadkai Műemlékvédelmi Intézet követelményeinek megfelelően.

Eddig elkészült a sétányok nagyobb része, de néhány nagy parki fontos irány még hátravan. Ezek: a Víztorony és a Vigadó, a Szabadtéri Színpad és a Nagy Park, valamint a Tó Szálló környéke, összesen 940 méter hosszan. A sétányt látássérültek mozgását segítő kiegészítőkkel látjuk el.

Palics Fürdő turisztikai központjában található a Vigadó, egy a múlt század elején épült többfunkciós létesítmény. A Nagyberuházások Igazgatóságától kapott támogatásból teljesen befejezik az építészeti munkálatokat és megkezdik az épület fűtő-hűtő hálózatának a telepítését is.