Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

A bunyevácok megünnepelték az első nemzeti tanács megalapításának napját

2017.02.24.

A Városháza Kék termében megtartott díszüléssel megünnepelték a négy bunyevác nemzeti ünnep egyikét, az első nemzeti tanács megalapításának a napját. Ez egyúttal a tanács 17. (ünnepi jellegű) ülése is volt egyben, melynek napirendjén szerepeltek a vendégek üdvözlő beszédei, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökasszonyának éves munkajelentése, valamint elismerések kiosztása a közösség kiemelkedő tagjainak és egyesületeinek.

10863_1.jpg

Szabadka Város nevében a megjelenteket Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte, aki kiemelte a Tanács munkájának a jelentőségét, mivel az a bunyevác nemzeti kisebbség csúcsintézménye.

- Megtiszteltetés számomra és örömömre szolgál, hogy köszönthetem a Bunyevác Nemzeti Tanács tagjait azon a helyen, ahol 14 évvel ezelőtt megalakult a Tanács. 2003. február 23-a óta, amikor lehelyezték a bunyevác nemzeti közösség alapjait, megteremtődtek a jogok – mint a többi közösségnél is – a kulturális, oktatási, tájékoztatási  tevékenységre, a hivatalos nyelvhasználatra. Bizonyára nem volt könnyű és egyszerű, de 14 évi kitartó munka után megállapítható, hogy sok minden el lett végezve. Önök előtt áll a nyelv standardizálásáért folyó küzdelem, céljaik megvalósítása pedig csak akkor nem marad el, ha megőrzik a közösség erejét és egységét – hangsúlyozta Horvát Tímea.  

Az EBESZ szerbiai küldöttsége nevében Milica Rodić köszöntötte a jelenlevőket.

- A Nemzeti Tanács fontos szerveződési forma azon – a bunyevácokéhoz hasonló – kis lélekszámú közösségek számára, amelyek az identitáshoz való jogukért küzdenek.  Gratulálok eddigi eredményeikhez és vívmányaikhoz, a közösségért, de az önökéhez hasonló gondokkal küszködő közösségekért vívott oroszlánharcukhoz – mondta Milica Rodić.

Suzana Kujundžić Ostojić, a BNT elnökasszonya összegezte a Tanács tavalyi munkáját, különös tekintettel a bunyevác nyelv megőrzésére és az 1945-ös okirat semmissé tételére irányuló tevékenységre.

-A bunyevác beszédet 12 iskolában tanulják, 14 tanár és tanító adja elő összesen 456 gyermek számára. Sikerül diákcsoportokat alakítanunk már 15 tanulóval, hogy az előadókat az Oktatásügyi Minisztérium fizesse.  A többi nemzeti kisebbséghez képest Szerbiában a bunyevác beszéd a diákok tanulás iránti érdeklődésének a növekedését tekintve a maga 24 százalékával a második helyen áll.  Újból a Tartományi Képviselőhöz fordultunk, hogy szüntesse meg az 1945-ben hozott okiratot, mert megengedhetetlen, hogy a bunyevácoktól elvitassák a nemzeti identitáshoz való jogot. Igéret van rá, hogy ezt már a következő ülésen megvitatják – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Az ünnepségen jutalmakat nyújtottak át a bunyevác kultúra és a nemzeti identitás megőrzéséhez nyújtott hozzájárulásért. A nemzeti identitás megőrzéséhez való évtizedes hozzájárulásért elismerést kapott a Sándori ME (negyvenéves fennállásáért), valamint a Bunjevka ME (20 éves fennállásáért). Az intézmények fejlesztéséért és a nemzeti identitás megőrzéséért Blaško Rajić-díjat kapott Andrija Peić Tukuljac és Đuro Bošnjak,  Suzana Kujundžić Ostojić pedig Ambrozije Šarčević-díjat kapott a tudományos és kutatómunka terén elért eredményeiért.