Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A helyi intézmények együtt védik az LMBT személyek jogait

2017.02.27.

A város 13 mérvadó intézményének a képviselői ma az új Városháza épületében megállapodást írtak alá a helyi hálózat együttműködéséről a szabadkai LMBT személyek támogatása és hátrányos megkülönböztetésének a megelőzése céljából. Ez az első olyan okirat, amelyben a polgárok jogainak a védelmével megbízott helyi szervek kötelezettséget vállalnak a hálózatosodásra, a kisebbségi csoport helyzetének a figyelemmel kísérésére és az aktív reagálásra a hátrányos megkülönböztetés eseteiben.

10867_1.jpg

Az együttműködési megállapodást a helyi önkormányzat nevében Marija Ušumović Davčik, a Városi Közigazgatási Hivatal vezetője írta alá, egy ilyen dokumentum szükségességéről pedig Szabadka Város nevében Zlatko Marosiuk polgári jogvédő beszélt.

Megítélése szerint jelenleg Szerbiában a szabadságoknak a megkülönböztetéstől való védelme a jogszabályokban összhangban áll a nemzetközi és az európai szabályokkal, s hogy jó jogi keretet biztosít a megkülönböztetés megakadályozásához és felszámolásához.   Mint mondta, a fejlett jogi környezet és az intézmények létrehozása ellenére számos kutatás, és a gyakorlat is azt mutatja, hogy széles körben elterjedt a megkülönböztetés, s hogy a jogvédelem meglevő mechanizmusait nem használják ki eléggé, illetve megfelelő módon.  

Az együttműködési megállapodás aláírói között van a Felső Ügyészség, az Alapfokú Ügyészség, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai kirendeltsége, a Szociális Munkaközpont, Szabadka Város polgári jogvédője, a szabadkai Rendőri Igazgatóság, a Közegészségügyi Intézet, az Egészségházak, a Politechnikai Iskola, Szabadka Város Ifjúsági Irodája, a Stav+ Egyesület, a Sonja Marinković ÁI és a Malin Egyesület.

Szabadkán kívül együttműködési megállapodást írtak alá további öt városban: Belgrádban, Nišben, Pancsován, Újvidéken és Kragujevácon, rövidesen pedig Novi Pazarban is aláírják.

10867_2.jpg