Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A japán Kormány támogatja a szerbiai önkormányzatokat

2017.02.28.

Juichi Takahara, Japán belgrádi nagykövete és nyolc szerbiai önkormányzat képviselője ma a japán nagykövetségen szerződést írtak alá az alapvető lakossági igényeket kielégítő POPOS projektekről. Nyolc ilyen projekt megvalósítására a japán Kormány 435.433 eurót biztosít. Szabadka a japán Kormánytól 38.435 eurót kap az Egészségházhoz tartozó Nő- és Gyermekvédelmi Szolgálat két épülete tetőszerkezetének a cseréjére. Szabadka Város nevében a szerződést Bogdan Laban polgármester írta alá.

10872_1.jpg

Takahara nagykövet ebből az alkalomból kijelentette, hogy Japán nagykövetsége 1999-től közvetlenül támogatta az önkormányzatok, a civil szervezetek, az iskolák és egészségügyi intézmények által megvalósított projekteket.

Mint mondta, eddig 199 projektet valósítottak meg, elsősorban az oktatásban, az egészség- és a szociális védelemben, a környezetvédelem terén, ma pedig olyan nyolc projektről írtak alá szerződést, amelyek a városok, illetve községek számára előnyösek.

Juichi Takahara elmondta: Japán felismerte annak szükségességét, hogy jobban segítse a nagyvárosok és az ország más részei közötti különbségek csökkentésére irányuló projekteket, mivel ezzel lendületet adnak Szerbia további fejlődéséhez.     

Laban polgármester a szerződés aláírását követően köszönetet mondott Japán kormányának városunk támogatásáért, s hogy az Egészségház felújítására jelentős adományt hagyott jóvá. Ezt a szabadkai Egészségházhoz tartozó Nő- és Gyermekvédelmi Szolgálat két épülete elhasználódott tetőszerkezetének a felújítására fordítják.   

Mint az Laban polgármester kiemelte, ennek a Szabadka Város és az Egészségház számára nagyon jelentős projektnek a megvalósítása, a tetőszerkezet teljes felújítása révén az orvosok, az egészségügyi személyzet és a páciensek is – akik között vannak a Szerbián áthaladó migráns nők és gyermekek is nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat.

10872_2.jpg

Ez – mint mondta – hozzájárul a szabadkai egészségvédelem minőségének a javításához, valamint az önkormányzat kapacitásainak az erősítéséhez. Ezt a közösséget még mindig sújtja a migránsválság, amellyel azonban mindeddig sikerrel megbirkóztunk az önkormányzat, a szerb kormány és az adományozók együttes erőfeszítéseinek köszönhetően.  

A szerződések ünnepélyes aláírásánál jelen volt dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Vicsek Annamária, az Oktatási, Tudomány- és Technológiai Fejlesztés-ügyi Minisztérium államtitkára, dr. Zoran Mihailović, az egészségügyi miniszter helyettese, valamint Daria Janjić Nišavić, a mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter helyettese.

Dr. Ivanišević kiemelte, hogy az az öröm és megtiszteltetés érte, hogy az adomány átadásakor a japán nagykövettel együtt látogathatott Preševóba és Šidre, majd annak a reményének adott hangot, hogy Takahara nagykövettel ismét találkozik Szabadkán, amikor befejeződik az egészségházi tetőfelújítási projekt.

Megköszönte a japán Kormány adományát, hangsúlyozva, hogy minden, az önkormányzatnak nyújtott támogatás közvetlen segítséget jelent a Szerb Köztársaság költségvetése számára.

A japán Kormánytól segítséget kapott még a vlasotinci Komunalac KKV, a testi fogyatékkal élő felnőttek doljevaci otthona, a žagubicai Poletarac Iskoláskor Előtti Intézmény, a prokupljei Radoš Jovanović Mezőgazdasági Iskola, a čačaki Stepa Stepanović Általános Iskola, a Vladičin Han-i valamint a blacei Efészségház.

10872_3.jpg

A mai adományokat is beszámítva Szerbia Japántól 1999 óta a POPOS projekteken keresztül több mint 12,4 millió eurót kapott, a teljes japán segítség pedig ebben az időszakban meghaladta az 500 millió eurót.

A POPOS adományok célja segíteni a szociális fejlődést az alapvető lakossági szükségleteket kielégítő projektek révén.  A japán Kormány pénzügyi segítséget nyújt olyan projektek megvalósításához, amelyek hozzájárulnak az ország gazdasági és szociális fejlődéséhez. A környezetvédelem, az egészségvédelem, az oktatás és a szociális védelem áll a japán kormány érdeklődésének homlokterében.