Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Új termelőrészleg nyílt a Continentalban

2017.03.07.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő, Bogdan Laban, szabadkai polgármester és Živko Topalović, a Contitech fluid Szerbia gyárigazgatója ma Szabadkán a kisbajmoki Ipari Övezetben megnyitották a Continental cég új autóalkatrész-gyártó üzemét, amelyben több mint 500 új munkást alkalmaznak.  Az ünnepségen jelen volt Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Catrin Meike Czyganowski, Németország belgrádi nagykövetségének gazdasági attaséja.

10891_1.jpg
Aleksandar Vučić kormányfő, aki a megnyitóünnepség előtt megbeszélést folytatott a gyár vezetőivel, kiemelte, hogy ez a gyár is bizonyítja: a Kormány – Szerbia polgárainak jóléte érdekében - teljesít mindent, amiben a befektetőkkel megállapodik.

Kiemelte, hogy azon a helyen, ahol az 500 új munkást foglalkoztató üzem áll, egykor sártenger volt, s hogy sokan csóválták a fejüket, amikor elhangzott, hogy itt gyár fog épülni. A gyár pedig kilenc hónap elmúltával már áll.

Mint mondta, a szerb Kormány és a polgárok segítettek a beruházás megvalósításában, jelezve, hogy a Kormány mintegy 3 millió eurót adott, a befektető, azaz a Continental pedig 14,5 millió eurót.

Vučić elmondta, hogy a gyárban más községek polgárai és nem csak szabadkaiak kapnak munkát, mivel itt mind kevesebben vannak azok, akik munkát szeretnének és nincs nekik. Ez nem rossz, mondta a kormányfő, majd kiemelte, hogy büszke a munkásainkra.

10891_2.jpg

Igor Mirović szerint a több mint ezer szabadkai munkahely, a Continental következő nagy beruházása Újvidéken azt mutatja, hogy Szerbia stabil, rendezett ország, amelyben megéri befektetni.

A köztársasági és a tartományi kormány, valamint az önkormányzatok közös munkája meghozta az eredményeket, amelyek az elkövetkezőkben még jobbak lesznek, mondta Mirović, majd hozzátette: mindannyian szeretnénk így együtt dolgozni a továbbiakban is, hogy másutt is hétről hétre új gyárcsarnokokat nyissunk meg s hogy minél több családnak biztosítsunk munkát.

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke Agatha Christie egy ismert mondatára emlékeztetett, miszerint bizonyos emberek visszatérnek egy bizonyos helyre, majd pedig elégedetten állapította meg, hogy egy ilyen beruházás alig nyolc hónap alatt valósult meg.

Ezzel a beruházással egy újfajta gondolkodásmódot hoznak, hiszen az oktatási rendszer korszerűsítésébe is beruháznak. Meggyőződésem, mondta Pásztor, hogy Szabadka előtt szép évek állnak az Y-szárny, a Népszínház épületének a befejezése, a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása és a palicsi beruházások miatt is.

Catrin Meike Czyganowski, Németország belgrádi nagykövetsége gazdasági osztályának a vezetője elmondta, hogy ezzel a beruházással lényegesen kibővült a Contitech cég tevékenysége, majd rámutatott arra, hogy ez a kedvező fejlődési irányzat érhető tetten a német-szerb gazdasági együttműködés összességében is. Szavai szerint az utóbbi 16 évben több mint 350 német cég több mint 1,8 milliárd eurót fektetett be, több mint 35.000 új munkahelyet nyitott meg az ország északi és déli részein egyaránt.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere többek között azt hangsúlyozta, hogy a termelési kapacitások 12.000 négyzetméternyi gyártó- és raktárterülettel és a szükséges infrastruktúrával bővültek, illetve hogy az elkövetkező három év alatt megnyíló 500 új munkahely a bizonysága annak, hogy a Continental elégedett a szerbiai és a szabadkai üzleti környezettel, a szerb Kormány és a szabadkai önkormányzat támogatásával.

Živko Topalović elmondta, hogy az új gyárrészlegből már több hete szállítanak árut az európai és a világ autógyártásában vezető helyet elfoglaló igényes vásárlóknak. Vásárlóink számára ismertté vált fekvésünk, kapacitásunk, és az is, hogy megbízható partner vagyunk, amelyre nyugodtan támaszkodhatnak. Ez pedig irigylésre méltó eredmény.

10891_3.jpg

Szabadkán gépjárművek számára tömlő- és csőrendszereket gyártanak mintegy 20.000 négyzetméternyi területen. A teljes dolgozói létszám 1150 lesz, amit az elkövetkező években érnek el.  Ezeket az alkatrészeket európai autógyáraknak szállítják le. Emellett a gyárban mezőgazdasági, teher- és ipari gépekhez is készítenek alkatrészeket.