Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Erősíteni az önkormányzatok kapacitásait a gazdasággal való együttműködésre

2017.03.07.

Az Önkormányzatok erősítése a mikro-, kis- és közepes vállalatok (MKKV) támogatása érdekében elnevezésű projekt keretében, amelyet együttesen valósítanak meg a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) és a szerb Regionális Fejlesztési Ügynökség (RAS), Palicson március 9-ig három háromnapos műhelymunkát szerveznek, amelyen neves szerbiai és térségi előadók adják át tapasztalataikat a befektetések népszerűsítése, a befektetők bizalmának elnyerése, a magán- és a közszféra partnersége, a versenyképesség növelése terén. A projekt 20 szerbiai önkormányzatot ölel fel.

10892_1.jpg

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a műhelymunka résztvevőinek elmondta, hogy Szabadka 2010-ben kapta meg a kedvező gazdasági környezettel rendelkező község tanúsítványát, a statisztika pedig azt mutatja, hogy a NALED tanúsítvánnyal rendelkező községek eleget tettek a külföldi befektetők megnyerésére vonatkozó követelményeknek, s hogy évente átlagosan hét külföldi befektetésre kerül sor, míg a többi önkormányzatban ez az átlag mindössze 3,3 külföldi befektetés évente.  

A NALED és a tagság hatékony államot, fair versengést, a bürokrácia és az adó- és hasonló terhek csökkentését követel meg, emelte ki Horvát Tímea, majd hozzátette, hogy Szabadka a hatékony önkormányzati munkáért, a fair versengésért és a bürokrácia csökkentéséért száll síkra, amin komoly munkát végzett 2016-ban.

Mint hangsúlyozta, ezzel elnyerte az elektronikus engedélyek 2016. évi hatékony kibocsátásáért a NALED által a szerbiai városi közigazgatásoknak odaítélt különdíjat is.

10892_2.jpg

A most megvalósuló projekt célja, hogy a RAS és a Gazdasági Minisztérium támogatásával erősödjenek a kiválasztott önkormányzatok kapacitásai a gazdasággal való együttműködésre, s hogy helyi és nemzeti szinten támogatási intézkedéseket fogalmazzanak meg a helyi önkormányzatok és a gazdaság számára.

A projekttevékenységek elemei: a helyi gazdaságfejlesztési (LER) osztályok alkalmazottai számára összeállított képzési program, a helyi gazdaság véleménye és szükségletei, állandó párbeszéd a gazdasággal és intézményekkel, a LER alkalmazottak helyi hálózatának létrehozása, a MKKV támogatására szolgáló intézkedések körvonalazása.

A projekt három háromnapos műhelymunkát irányoz elő, amelyen a térségből, illetve Szerbiából érkezett neves előadók adják át a befektetések népszerűsítése, a befektetők bizalmának elnyerése, a magán- és a közszféra partnersége, a versenyképesség növelése terén szerzett tapasztalataikat. A projekt végén, 2017 áprilisában ünnepélyesen átadják a tanúsítványokat azoknak a résztvevőknek, akik sikeresen fejezték be a képzési programot.