Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Felújították a Szociális Munkaközpontot

2017.03.08.

Március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából ma átadták rendeltetésének a Szociális Munkaközpont felújított épületét. A felújítás felölelte az asztalos- és lakatosi munkálatokat, a Munkaközpont dolgozói irodáinak a felszerelését, valamint külön helyiségeket a családi erőszak áldozatául esett nőkkel való foglalkozáshoz. Az elvégzett munka értéke 70.000 dollár. A munkálatokat Az önkormányzatok kapacitásainak a növelése a migránsválságra való reagálásuk érdekében elnevezésű projekt részeként valósult meg, amelyet az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) finanszírozott, a beruházást pedig az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) valósította meg, együttműködve az Államigazgatási Minisztériummal és a Menekült- és Migrációügyi Biztossággal.

10896_1.jpg

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális-védelemért és egészségügyért felelős tagja ebből az alkalomból kijelentette, hogy Szabadka Város, de mindenekelőtt a Szociális Munkaközpont számára is megteremtődnek a családi erőszak áldozatául esett nőkkel való foglalkozás jobb munkakörülményei és biztonságos tartózkodásukhoz a kellő terület.

A Szociális Munkaközpont igen jó szakkáderrel rendelkezik, emelte ki Đukanović, majd hozzátette, hogy a családon belüli erőszak visszaszorításához hozzájárul majd a családi erőszak megakadályozásáról szóló törvény, amelyet tavaly novemberben fogadtak el.  

Emlékeztetett rá, hogy a törvény alkalmazása 2017. június 1-vel kezdődik. A törvényben a Kormány által javasolt jelentős újdonság, hogy lehetővé válik az erőszakoskodó ideiglenes eltávolítása a házból, az áldozathoz való közeledés és a vele való kapcsolattartás tilalma, továbbá azoknak a tisztviselőknek a szakmai-fegyelmi felelőssége is, akik nem járnak el a törvénnyel összhangban.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára a Szociális Munkaközpontnak juttatott adomány jelentőségét méltatta, hiszen ezek az intézmények azok, amelyek detektálják a családi erőszakot.

Mint mondta, szeretnék felhívni a figyelmet a családon belüli erőszakra mint jelenségre, a Kormány pedig egy koordinációs testületet hozott létre, melynek élén Zorana Mihajlović miniszter áll.

Ivanišević kiemelte, hogy a családon belüli erőszak áldozatait először kezelik úgy, mint a nehezen foglalkoztatható, érzékeny csoportot, ezért támogatást irányoztak elő az őket foglalkoztató munkáltatók számára, de külön ösztönzést is vállalkozásuk beindításához, mert a gazdasági önállósodás az erőszak bűvös köréből való kilépés egyik módja.

10896_2.jpg

Jeffry Scarin, az USAID Demokratikus és Gazdasági Irodájának igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Szociális Munkaközpont felújítását az USAID 1,3 millió dollár értékű, kétéves programja keretében valósították meg az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP) való partnerségben, segítve azoknak a városoknak és községeknek, amelyeket a legjobban sújt a migránsválság. A cél a kapacitások növelése az ilyen és esetleges jövőbeni válságra való jobb felkészülés érdekében.

Miroslava Bagavac, a Szociális Munkaközpont igazgatója elmondta, hogy a felújított Központ – amely évente 12.000 embernek nyújt szolgáltatást – jobb munkakörülményeket biztosít a 60 munkatárs számára és jobb szolgáltatásokat a rászorulóknak, köztük a migránsoknak is.

Szabadka mellett ezt a projektet több más önkormányzatban is megvalósítják, Bosilegradban, Dimitrovgradban, Magyarkanizsán, Preševóban és Šiden is.

10896_3.jpg

Az USAID, az UNDP, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium, a Közigazgatási és önkormányzati Minisztérium, a Menekült- és Migrációügyi Biztosság, valamint a Szociális Munkaközpont képviselőit a felújított Központ ünnepélyes átadása előtt a Városháza Zöld termében fogadta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.