Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Befejeződtek a Kumičić utcai 1. számú rendelő új szárnya építésének a munkálatai

2017.03.20.

Az Arbeiter Samariter Bund (ASB) szervezet küldöttsége ma városunkba látogatott. Bogdan Laban polgármesterrel, dr. Mila Dujmić Bogdanovićtyal, a Szabadkai Egészségház igazgatójával és Milimir Vujadinović köztársasági képviselővel ellátogatott a Kumičić utcai 1-es számú Egészségház újonnan felépített részlegébe, amely nem messze található a városi autóbusz-állomástól.

10916_1.jpg

Laban polgármester ebből az alkalomból kijelentette, hogy a német Kormány eszközeiből az ASB szervezet 55.000 euróval támogatta Szabadkán az Egészségházhoz tartozó 1. számú Rendelő kapacitásainak a bővítését. Az építkezés decemberben kezdődött. Az új rész építése és felszerelése rekordidő, kevesebb mint három hónap alatt készült el.

A projekt megvalósítása fontos Szabadka és az Egészségház számára, mivel városunkban hozzájárul a polgárok egészségvédelmének a javításához.

– Az 1. számú Rendelő kapacitásainak a növelésével – az ide gravitáló mintegy 10.000 polgár egészségügyi kartonja következtében – tehermentesül  a Gyermekorvosi rendelő, amelyet naponta nagyon sok kis beteg keres fel, s amelyben a Szerbián áthaladó migráns gyermekeket is megvizsgálták – mondta Laban polgármester.

 10916_2.jpg

Köszönetet mondott az ASB szervezetnek és a német kormánynak, amiért felfigyelve városunk szükségleteire különösen a migránsválság idején, 2015-től mintegy 500.000 eurót juttatott Szabadkának.

Gordan Velev, az ASB szerbiai szervezetének igazgatója elmondta, hogy örömére szolgál amiért a szabadkai gyermekek az 1. számú rendelő toldaléképületében sokkal jobb körülményekkel rendelkeznek. Az ASB szervezet álláspontja, hogy olyan közösségekben fektet be, amelyeket sújt a migránsválság, méghozzá nem csak azoknak a problémáknak a megoldásába, amelyeket a migránsválság idéz elő.

Szavai szerint rövidesen megkezdődik az 1. számú Rendelő felszerelése is, jelenleg pedig folynak a megbeszélések az adományozóval a szabadkai Balzac utca aszfaltozásáról. Ez egy 200.000 euró értékű projekt.

Mila Dujmić Bogdanović elmondta, hogy az orvosok és a rendelők túlterheltsége ellenére a migránsok megkaptak minden szükséges szolgáltatást.

– Ez a rendelő megkönnyíti a munkánkat. Kezdetben egy orvos dolgozik itt, a fiatalabb migránsokat vizsgálják meg 15 éves korig, illetve más migránsokat is, a szolgáltatásokat pedig a mi polgáraink is igénybe vehetik – mondta Mila Dujmić Bogdanović.

 10916_3.jpg

2016-ban a Mentőszolgálat 191 migránst vizsgált meg és 139 betegszállítást végzett. A védőnői szolgálat 2016-ban mindenekelőtt a kelebiai határátkelőnél levő tranzitzónában vett részt egészségügyi szolgáltatások és segítség nyújtásában a menekülteknek és a nemzetközi védelemre szorulók ellátásában, különösen pedig az újszülöttek és kisgyermekek táplálásában.  Mintegy 1000 gyermeket vizsgáltak meg. Tavaly a városban mintegy 400 migráns szorult orvosi ellátásra.