Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán ellenőrzés alatt a migránsválság

2017.03.20.

A Városházán panelvitát rendeztek A migránsválság hatása a helyi biztonságra címmel, amelyet a közpolitikák belgrádi kutatóközpontja szervezett Szabadka Város Ifjúsági Irodájával együtt. A vitában részt vettek a városunkban élő népképviselők, a helyi önkormányzat, a rendőrség, a helyi biztonsággal foglalkozó bizottság, a Szociális Munkaközpont, valamint a migránsokkal foglalkozó szabadkai civil szervezetek és intézmények képviselői.

10917_1.jpg

Milimir Vujadinović, népképviselő, a migránsok mozgását figyelemmel kísérő és a migránskérdés okozta gondok megoldására irányuló tevékenységet koordináló szabadkai városi bizottság elnöke ebből az alkalomból elmondta, hogy a szabadkaiak a biztonságukat illetően teljes egészében nyugodtak lehetnek.

Az egyedi incidensek lehetségesek, jegyezte meg Vujadinović, és hozzátette, hogy azok, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak, mindent megtesznek az esetleges humanitárius katasztrófa megakadályozása érdekében, s hogy a biztonságot irigylésre méltó szinten őrizzék meg.

Az utóbbi hetekben, hónapokban mind kevesebb a migráns, ami szerinte a sikeresen felállított rendszer működésének köszönhető. Vujadinović kiemelte, hogy Szabadkán csökkent az incidensek száma is.

10917_2.jpg

Erre, mint mondta, kihatással volt az is, hogy az elmúlt időszakban minden incidens esetében eljárás indult a Belügyminisztérium és az igazságügyi szervek részéről.  

Filip Stojanović, a Közpolitikai Kutató Központ képviselője elmondta, hogy a helyi biztonság és a népképviselők szerepe elnevezésű projekt keretében végzett kutatások eredményei szerint a migránsok nem jelentenek fenyegetést a biztonságra, hanem biztonsági kockázatot jelentenek. Ezt a projektet a Központ az EBESZ szerbiai missziója demokratizálódási osztályának a támogatásával valósítja meg.

Ez, mint mondta, elsősorban azokra vonatkozik, akiket nem a tranzit és befogadó központokban helyeztek el, többnyire magányos férfiakról van szó, ezért a helyiek biztonsági kockázatként tekintenek rájuk.

10917_3.jpg

Tanja Jakobi, a Közpolitikák Kutató Központjának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezt a projektet Szabadkán valósítják meg, ahol a migránsok nagy számával járó problémákkal foglalkozik, Novi Pazarban a fiatalok biztonsága áll a kutatások központjában, Kraljevóban pedig a téma a családon belüli erőszak.

A Szabadkán és a más városokban megrendezésre kerülő panelvitát követően záró konferenciát rendeznek Belgrádban, amelyen bemutatják a három város embereinek a biztonságával foglalkozó teljes tanulmányt.