Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A víz világnapján mutatták be az Aset menadžment című könyvet

2017.03.22.

A víz világnapja alkalmából a Városháza Média Központjában bemutatták a zombori Dušan Lukić Aset menadžment című könyvét. A könyvbemutatón, amelyet a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat szervezett, jelen voltak Szabadka Város, a szabadkai köz- és kommunális közvállalatok, a város és tágabb környezetünk számos szervezetének és intézményének a képviselői.

10924_1.jpg

Horvát Tímea alpolgármester ebből az alkalomból emlékeztetett rá, hogy Szabadka a szerbiai városok egyik legszebb példájával járt elől, amely az elsők között értette meg, hogy a vízről való gondoskodás mindannyiunk feladata.

A szolgáltatások mértékének a növelése mellett Szabadka Városnak biztosítania kellene a szolgáltatások hatékonysága, gazdaságossága és minőségi javulása érdekében a közösségi infrastruktúra korszerű irányítását. Mint mondta, ez a tulajdonforma nagy beruházásokat igényel, a jól kihasznált infrastruktúra ösztönzi és erősíti a város gazdasági fejlődését, a kommunális infrastruktúra helyes működése és fenntartása elemi fontosságú a közegészség, a fogyasztók biztonsága és életminősége szempontjából, a vagyonnal való gazdálkodás pedig a rendszer működésének a hatékonyságát és az innovációt tükrözi.

- Ebből adódik a mai könyvbemutató jelentősége is. A vagyonnal való gazdálkodást a helyi döntéshozóknak arra kellene használniuk, hogy a lehető legkifizetődőbb módon biztosítsák a szükséges szolgáltatási szintet, miáltal hosszú távon biztosítani lehet a kommunális közvállalatok szolgáltatásainak a fenntarthatóságát a polgárok, a jelenlegi és a majdani fogyasztók érdekében - hangsúlyozta Horvát Tímea.

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV megbízott igazgatója elmondta, hogy az infrastruktúra fontos nemzeti vagyont képvisel, amely közvetlenül összefügg egy gazdaság növekedésével és a polgárok életminőségével.

A vízvezeték-hálózatok a közösségi infrastruktúra részét képezik, a helyi hatalmat és a vízműveket pedig felelőssé tették a jelenlegi és a jövőbeni generációk igényeinek és elvárásainak megfelelő működtetésükért.

– A vízművek vezetőjének, a jogszabályi előfeltevésekből kiindulva kötelessége biztosítani a szolgáltatások elvárt vagy szerződésben rögzített szintjét, amihez igénybe kell vennie a rendelkező erőforrásokat és a korlátozott eszközöket a hosszú távon fenntartható gazdálkodásra fókuszálva – emelte ki Sugár György.

Dušan Lukić elmondta, hogy az Asset management egyfelől tudomány, másfelől pedig menedzseri koncepció, olyan tudományág, amely lehetővé teszi egy szervezetnek, hogy optimális hozzáállással viszonyuljon az eszközökhöz, ügyviteli folyamatokhoz az eszközök élettartama során keletkező költségek és kockázatok csökkentése érdekében, illetve hogy megvalósuljanak a szervezetnek az ügyviteli stratégiában megfogalmazott céljai.  

A víz világnapját, március 22-ét 1993 óta ünnepeljük. 1992 decemberében fogadták el az ENSZ-ben azt a határozatot, amelyben ezt a napot a víz világnapjává kiáltották ki, hogy felhívják a figyelmet a víz megóvásának a fontosságára.