Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Vladan Vukosavljević kulturális miniszter Szabadkán

2017.03.23.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere munkatársaival ma a Városházán találkozott Vladan Vukosavljević a szerb Kormány kulturális és tájékoztatási miniszterével.  A megbeszélésen több, a városunk számára fontos kulturális kérdésről cseréltek véleményt, többek között a Népszínház épülete bővítési, felújítási és átalakítási munkálatainak a folytatásáról, a szabadkai önkormányzatnak a régóta megkezdett és sajnos még mindmáig befejezetlen beruházás iránti elkötelezettségéről, illetve a szerb Kormány és az illetékes minisztérium eltökéltségéről, hogy néhány éven belül befejezze ezt a projektet.

10926_1.jpg

Vukosavljević miniszter a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a szabadkai Népszínház több évtizede a szerb kultúra egyik legnagyobb beruházása, hogy 11 évvel ezelőtt egy ambiciózus projektet gondoltak ki, majd hozzátette, hogy reményei szerint az elkövetkező – négy évnél rövidebb –időszakban átadják rendeltetésének ezt a két színpaddal rendelkező gyönyörű épületet.

A művelődési minisztérium 2006 és 2012/2013 között mintegy 270 millió dinárt hagyott jóvá a Népszínház épületére, az elmúlt két évben pedig 35-35 milliót.

Vukosavljević nem kívánt a dátumokat illetően találgatásokba bocsátkozni, de megjegyezte, hogy a helyi önkormányzat, a tartományi Kormány és a Művelődési Minisztérium erőfeszítéseinek köszönhetően jó irányban haladnak a dolgok. Ez a projekt szerepelni fog a kultúra fejlesztési stratégiájában.

Laban polgármester elmondta, hogy reményei szerint 2020-ig elkészül a Népszínház, s hogy akkor a szabadkai színházban megtarthatják az első előadást is.

A munkálatok folyamatban levő hatodik üteme, amelyre a Művelődési Minisztérium és a Nagyberuházások Igazgatósága 62 millió dinárt biztosított, június elejére készül el, emelte ki Bogdan Laban polgármester, majd bejelentette, hogy utána megkezdődnek a hetedik ütem munkálatai, melyek becsült értéke 250 millió dinár.

- A 2018-as és 2019-es költségvetésről folynak a megbeszélések és erre a célra jelentős eszközöket különítenek el – mondta Laban polgármester.

A tartomány és a köztársaság támogatja a városunkban megrendezésre kerülő kulturális rendezvényeket, mindenekelőtt az Európai Filmek Palicsi Fesztiválját és a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált.

A hatodik ütem keretében a Branislav Nušić utcai homlokzaton felhelyezik a hőszigetelést, a kőből készült homlokzati elemeket tartó alumínium-szerkezetet és a kőelemeket, a hetedik ütemben pedig befejeződnek a munkálatok az épület új részén és a régi épületrész belső munkálatai.

A szerb Kormány a 2017. évi költségvetésben 111 millió dinárt irányzott elő a szabadkai Népszínház épülete bővítési, felújítási és átépítési munkálataira.

A Bogdan Laban polgármesterrel folytatott megbeszélések után Vukosavljević miniszter ellátogatott a Községközi Műemlékvédelmi Intézetbe és a Városi Múzeumba, ahol tájékozódott ezeknek a művelődési intézményeknek a munkájáról, terveiről és gondjairól, majd pedig bejárta a Népszínház épületét is.

10926_2.jpg