Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a forgalom számára a Szabadka déli csomópont

2017.03.23.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Pásztor István, a vajdasági Képviselőház elnöke és Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára ma átadták a forgalomnak az Y-leágazás első szakaszát a Szabadka déli autóúti csomóponttól a Békovai úti körforgalom közti szakaszát. Az elvégzett munkálatok értéke 124 millió dinár.

 10927_1.jpg

Az Y-leágazás megépítésében bekövetkezett többéves fennakadást követően jó irányba haladunk, közeleg az időpont, amikor a városközpontból elterelik a teherforgalmat. Mindezt mindenekelőtt a Szerb Köztársaság Kormányának és Aleksandar Vučić kormányfőnek köszönhetjük, akivel tavaly állapodtunk meg a munkálatok folytatásáról – emelte ki a sajtó képviselői előtt Laban polgármester.

– Ezt a szakaszt mintegy száz nap alatt fejezték be,most következik az újabb, mégpedig a zombori és a belgrádi út közötti öt kilométeres szakasz megépítése. A szabadkai déli csomópont elkészültével jelentősen lerövidül az út a város déli részéig és az itt található ipari övezetig – mondta Bogdan Laban, majd hozzátette, hogy az önkormányzatra vár a városi utak rendezése, mindenekelőtt a NIS Petrol belgrádi úti benzinpumpájától a békovai útig (a Tolmin utcáig).  

Úgy tervezzük, hogy ennek az útnak a rendezését néhány hónapon belül megkezdjük, s igyekezni fogunk rekordidő alatt be is fejezni – mondta Laban polgármester.

– A munkálatok második ütemére 225 millió dinár van tervezve, a Szerb Köztársaság 2018. és 2019. évi költségvetésében pedig összesen 1,8 milliárd dinár szerepel, egymilliárd 2018-ban és 800 millió 2019-ben.

Ha minden a tervek szerint halad, 2020-ban a kelebiai határátkelő össze lesz kötve a 10-es közúti folyosóval – mondta Laban polgármester.

10927_2.jpg 

Kern Imre hozzátette, hogy ami megépült az elmúlt 27 év alatt az Y-leágazásból, még azt sem adták át a forgalomnak.

Befejeztünk egy kis szakaszt, de azonnal megnyitottuk a forgalom előtt. Ezt tesszük a következő útszakasszal is, amelyre rövidesen aláírjuk a szerződést.
Arra számítunk, hogy ha nem adnak be panaszt a kivitelező jogainak a védelme érdekében, akkor a szerződést április 10-ig aláírjuk, az útszakasz pedig őszig elkészül – mondta Kern Imre.

Ami a lényeg, hogy a munkálatok ütemét a terelőút megépítésére szánt eszközkeretnek megfelelően tervezik.

Megtehettük volna például, hogy az Y-leágazáson hidakat építsünk, de azoknak jelenleg nincs szerepük és nem teljesítenék a polgárok elvárásait, akik miatt egyébként ez az út készül – mondta Kern Imre.

Pásztor István azt mondta, gyakran kérdezik tőle, hogy az Y-leágazás miért politikai kérdés, amire ő azt szokta válaszolni, hogy az nem politikai, hanem életbevágó és infrastrukturális kérdés.

– A lényeg, hogy elmozdultunk a holtpontról. Már többször beharangozták, de remélem, hogy ebben a megbízatási időben végre elkészül az Y-leágazás.  Normális dolog, hogy a határátkelő össze legyen kötve az autóúttal, s hogy a városból eltereljünk 30.000 nehéz teherjárművet – mondta Pásztor István elnök.

Mint mondta, az Y-leágazás új kaput nyit Szabadkára és Palicsra, s hogy nem csak a város és a Vajdaság ezen része, hanem egész Szerbia számára jelentős.

10927_3.jpg

A szabadkai Vojput kezdte építeni az ún. Y-leágazást. Y-leágazást. Szabadkán még 1990. december 28-án aláírták a szerződést a Vojvodina put Rt. és a Telek, Helyi Utak és Közművek Társadalmi Alapja a terelőút, az ún. nyugati terelőút építéséről a belgrádi és a zombori út között 5,1 kilométer hosszan.