Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Vegyészeti-technológiai Iskola napja

2017.03.23.

A Vegyészeti-technológiai Iskola díszüléssel emlékezett meg az iskola napjáról és az iskolaépület fennállásának 120. évfordulójáról. A középiskolások Diákotthonában megtartott ünnepségen jelen volt Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja, Miloš Blagojević, az oktatási, tudományügyi és technológia-fejlesztési miniszter különleges tanácsadója, Borislav Staničkov, a Nyugat-bácskai és Észak-bácskai Közigazgatási Körzetek tankerületének vezetője, továbbá a horvátországi, magyarországi és hazai testvériskolák számos tanulója és tanára.

  10929_1.jpg

Nataša Aleksić a szabadkai önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a maga nevében gratulált az iskola tanulóinak, tanárainak és igazgatójának az iskola napja és az épület évfordulója alkalmából. hangsúlyozta, hogy az épület a kezdetek, vagyis 1897 óta áll az oktatás szolgálatában, először a tanítóképző leányiskola, majd a Jogi Főiskola és a Technológiai Iskolaközpont működött benne.

A Szerb Köztársaság Kormánya közberuházásokkal foglalkozó irodája és Szabadka Város között 2016. november 23-án írtak alá szerződést a Vegyészeti-technológiai Iskola épülete homlokzatának és belső terének, valamint tornatermének az átépítéséről, szanálásáról és restaurálásáról, mondta Nataša Aleksić, hozzátéve, hogy a projekt megvalósítására már biztosítottak 170 millió dinárt.

Ugyanaznap a közberuházások irodája és Szabadka Városa szerződést írtak alá a Sonja Marinković Általános Iskola épületének a felújításáról is. Ennek a projektnek az értéke 73 millió dinár.

10929_2.jpg

– Örvendetes tény, hogy a szerb Kormány városunk oktatási intézményeibe ruház be. Tehát az az épület, amely három évszázadon átnyúlva nem változtatta rendeltetését és mindig az oktatás szolgálatában állt, a felújításra szánt eszközöknek köszönhetően az egyik legszebb szabadkai épületté válik – hangsúlyozta Nataša Aleksić.

Miloš Blagojević gratulált az évfordulóhoz, majd elégedetten állapította meg, hogy egy ilyen jelentős beruházás eredményeként az iskola rendezett lesz és a belső teréhez hasonlóan a homlokzata is régi fényében fog tündökölni.   

– Ebben az iskolában jó példákat találunk az annyira népszerű duális képzésre, bővült az iskola tevékenysége és jövedelmet valósít meg. Azt azonban észrevettük, hogy mekkora különbség van az iskola külseje és belső tere között. Belülről rendezett, felszerelt. Örülünk annak, hogy ilyen valami létezik, másfelől pedig még inkább örülünk annak, hogy egy nagy beruházás nyomán az iskola rendezett külsőt is kap, s így Szabadkán az egyik legszebb épületté válhat – mondta Blagojević.

Borislav Staničkov szerint nagy dolog valamit megtanulni, tudást szerezni, de még nagyobb, ha ezt a tudást másoknak is átadják, alkalmazzák, márpedig a Vegyészeti-technológiai Iskola ilyen küldetést teljesít. Mint mondta, az iskolák értékelésekor ez az iskola a legmagasabb minősítést kapta, ami után az oktatói munka még magasabb szinten, tovább javítva folytatódott.

10929_3.jpg

Nikola Matković, a Vegyészeti-technológiai Iskola igazgatója elmondta, hogy a tanulók olyan képességeket szereznek ebben az iskolában, amelyek lehetővé teszik, hogy a középiskola után folytassák egyetemi tanulmányaikat vagy hogy elhelyezkedjenek a szakmájukban.

Az iskolanap alkalmából nyílt napot is tartottak, amelyen a majdani középiskolások, illetve szüleik, illetve mindazok, akiket érdekelt, megismerkedhettek a három tevékenységi terület keretében folyó iskolai és tanításon kívüli munkával.

A Diákotthonban megtartott ünnepség előtt és után az iskolában sporttalálkozókat és több műhelymunkát tartottak a diákok részvételével, a tanárok mentorálása mellett.