Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Értesítések

A lakosság oktatását célzó közös platform

2017.03.24.

A szabadkai hulladékgazdálkodási régió köz- és civil szektorának képviselői tegnap megállapodtak abban, hogy közös platformot indítanak a lakosság folyamatos oktatására, tájékoztatására és a fenntartható regionális hulladékgazdálkodás szükségességének tudatosítására.

10933_1.jpg
A civil szervezetek, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztályának és az Uniós Pénzalapokból Finanszírozott Projekteket Követő Részlegének, Szabadka Város Önkormányzatának, a Regionális Hulladéktároló Kft. és az Európai Unió “Regionális hulladékgazdálkodási központ építése a Szabadkai körzetben” projektumának képviselői megbeszélést folytattak a Szabadkán, Csókán, Zentán, Topolyán, Törökkanizsán, Kishegyesen és Magyarkanizsán bevezetendő új hulladékgazdálkodási rendszer bemutatásával kapcsolatos együttműködés fejlesztéséről.

A “Változások kezdeményezői” kerekasztal beszélgetésen, amit az EU projekt és a Regionális Hulladéktároló Kft. szerveztek, megállapodás született arról, hogy együttműködési megállapodást írnak alá, amely egy egész sor akciót irányoz elő a polgárok tájékoztatására. A nyílt eszmecsere során a résztvevők kezdeményezték, hogy közös mechanizmusokat hozzanak létre a lakosság folyamatos oktatására irányuló aktivitások koordinálására, amelyek lehetővé tennék az új szokások könnyebb elsajátítását és az új hulladékkezelési rendszerre való hatékonyabb áttérést.

A hulladéklerakó építése más javában folyik, és végső ideje, hogy a lakosságot megismertessük a hulladék begyűjtésének, szelektálásának és újrahasznosításának leendő rendszerével, továbbá mindazokkal az újdonságokkal, melyekkel a régió a kommunális gondok megoldásának új megközelítése folytán szembesül majd.

A kerekasztal beszélgetés jó alkalmat nyújtott arra is, hogy a civil szervezetek képviselői tájékozódjanak a szerbiai hulladékgazdálkodás valamennyi aspektusáról, és Szerbia tárgyalási pozíciójának definiálására tervezett előkészületekről a hulladékgazdálkodás terén, a környezetvédelemre vonatkozó 27. fejezet végrehajtása érdekében.

Bemutatásra került a békovai regionális hulladékkezelési és hulladéktárolási üzem környezeti hatástanulmánya is.