Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták a Nyílt Kormányzati Együttműködés akciótervét

2017.03.27.

A Városháza Kék termében bemutatták azt az akciótervet, amely a Szerb Köztársaságban a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership- OGP) megteremtésére vonatkozó kezdeményezés 2016. és 2017. évi megvalósítására irányul, s amely a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés fokozását célozza. A prezentációt a Polgári Kezdeményezések Ágazati Központja (TECSO) szervezte a szabadkai Helyi Demokrácia Központtal együttműködve, a jelenlevők között pedig ott voltak Szabadka Város, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium, valamint a civil szervezetek képviselői.

10935_1.jpg

A szabadkai Városi Közigazgatás vezetője, Marija Ušumović Davčik ebből az alkalomból kiemelte, hogy a szabadkai Városi Közigazgatás igyekszik nyitott lenni, s hogy azoknak az elveknek megfelelően dolgozik, amelyeket a szerbiai közigazgatás reformstratégiájában fogalmaztak meg.

Dragana Brajović, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium közigazgatás-fejlesztési szektorának képviselője emlékeztetett rá, hogy a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű globális kezdeményezést 2011-ben nyolc ország indította el.  

Szerbia 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, amely ma már 75 országot ölel fel, mondta Dragana Brajović, majd hozzátette, hogy a szerb Kormány tavaly novemberben fogadta el a második akciótervet.

Fontos, hogy az Akcióterv kidolgozásában már a kezdetektől fogva bekapcsolódtak a civil szervezetek képviselői és általánosságban a Szerb Köztársaság polgárai, amit a Nyílt Kormányzati Együttműködés célja is.

Véleménye szerint a helyi önkormányzat számára fontos intézkedések egyike a munkahelyek besorolására vonatkozó modell.

– A munkahelyek leírásába, illetve az önkormányzati hivatalnokok munkahelyének a leírásába bekerült a civil szervezetekkel való együttműködés is.   Minden község, amelynek módjában áll, kivéve a nagyon kicsiket, amelyekben alig három-négy alkalmazott van, megkapták a munkafeladatoknak és annak a munkahelynek a leírását, amelyen az alkalmazott kötelessége lesz együttműködni a civil társadalommal, ami nagy előrehaladás – mondta Dragana Brajović.

Bojana Selaković, a Polgári Kezdeményezések megbízott ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a mai találkozó célja az Akcióterv népszerűsítése a civil szervezetek körében, amelyeket bátorítani kell arra, hogy fogjanak össze a tevékenységükhöz tartozó témákban, hogy hatékonyabban és módszeresen figyelemmel kísérhessék a helyi önkormányzatok munkáját.