Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Folytatódott Palics infrastrukturális fejlesztése

2017.03.29.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Nebojša Daraboš, a Palics Park Kft. igazgatója ma bejárta a felújított járdákat Palicson a Hegedűs József utcában és a Spliti fasoron, valamint a homokos strandnál az újonnan megépített Palics-parti gyalogösvényt. A projekt megvalósítására a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium összesen 9.564.558 dinárt biztosított.

10939_1.jpg

A tartományi és a köztársasági kormány által jóváhagyott eszközökből folytatódott Palics infrastrukturális fejlesztése, mondta a sajtó képviselőinek Bogdan Laban polgármester, és kiemelte, hogy a palicsi járdák felújítása, új sétányok kiépítése és a Palics-parti utcabútorzat elhelyezése mellett a tervekben szerepel a Nagy parki sétányok kikövezésének a folytatása, a Vigadó épülete klimatizációs munkálatainak a megkezdése és a Szabadtéri Színpad további rendezése.

Az újabb palicsi beruházások beharangozásakor Laban polgármester kiemelte, hogy a Palicsi Állatkertben egy korszerű, állat-befogadó épületet kellene megépíteni 35 millió dináros ráfordítással.

- Ez azt jelenti, hogy minden állatot, amelyet a határon vagy ebben a régióban foglalnak le, a Palicsi Állatkertben helyeznének el, mondta Bogdan Laban, majd hozzátette, hogy a környezetvédelmi államtitkárral, akinek a szabadkai látogatása az elkövetkező 15 napban várható, több más kérdést is szeretne megoldani, mint például a kerítések rendezése, új volierek építése, és ha lehetséges, a part rendezése.

Csak 2017-ben Palicson mintegy egymillió eurót fektetnek be a létesítményekbe és az infrastruktúrába, ami magával hozza a turisztikai kínálat javulását is – húzta alá a polgármester.   

A pénzt a Szerb Köztársaság és Vajdaság Autonóm Tartomány biztosítja különböző pályázatok révén, a projekteket pedig a Palics Park Kft. valósítja meg.

10939_2.jpg

A Palics Parkhoz hasonlóan más vállalatoknak is törekedniük kellene, hogy a következő évre projekteket készítsenek elő, hogy a különböző pályázatokon minél több eszközhöz juthassunk – mondta Laban polgármester.

Nebojša Daraboš elmondta, hogy a Hegedűs József utcában (558 méter hosszan, 1,5 méter szélességben) a járda szanálására 3,5 millió dinárt költöttek, míg a Spliti fasor egy részén (189 m, 1,80 m) ez 1,17 millió dinárba került.

Elmondta azt is, hogy a Palics-parti ösvény rendezésére a homokstrandnál (514 m, 2,00 m) 4,87 millió dinárt ruháztak be.

A Vigadó épülete felújításának a folytatására és a nagy parki sétányok kikövezésére Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága 77,8 millió dinárt hagyott jóvá. A pénz egy részét a Vigadó teljes klimatizálására fordítják, hogy ez a létesítmény sokkal több eseménynek adhasson otthont. Ugyancsak megnyitjuk a Vigadó multifunkcionális épületének a keleti bejáratát is – jelentette be Nebojša Daraboš.

Szavai szerint a beruházás másik eleme a Nagy parki sétányok kikövezésének a folytatása lesz a Vigadótól Palics központjáig.

Úgy vélem, hogy ezek a beruházások idén szeptemberig meg is valósulnak. A Szabadtéri Színpad további rendezésére 10 millió dinárt biztosítottak. Kiírjuk a közbeszerzési eljárást és úgy tervezzük, hogy a munkálatokat gyorsan, még a nyári idény kezdetére befejezzük. Hiszem, hogy a Szabadtéri Színpad szerepéhez méltó módon lesz felújítva, s hogy ezen – az immár attraktív – helyen megszervezhetünk minden tervezett rendezvényt – emelte ki Nebojša Daraboš.

10939_3.jpg