Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson ünnepélyesen felavatták a felújított sportpályákat

2017.03.30.

Palicson ma ünnepélyesen felavatták a felújított sportpályákat – a szabadtéri kondipályát és a felújított kosárlabdapályát. A felújítást az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) valósította meg a japán kormány által finanszírozott A községek vitalitásának a fejlesztése a migránsválság túlhaladásában elnevezésű projekt keretében. A projekt célja kielégíteni a helyi önkormányzatoknak a migránsok megnövekedett száma által kiváltott szükségleteit, támogatni a szociális kohézió és a közösségek stabilitásának a megőrzését.

10946_1.jpg

A felújított pályák ünnepélyes felavatásakor Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Nenad Ivanišević és Vladimir Ilić, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkárai, továbbá az UNDP, a japán nagykövetség, valamint a Menekült- és Migrációügyi Biztosság képviselői kiemelték a projektpartnerek közös szándékát, hogy a határ menti szerbiai városok és községek polgárai által a menekültek és migránsok iránt kifejezésre juttatott humanitás és tolerancia jutalmaként támogatják az olyan helyi szolgáltatásokat és fejlődésüket, amelyek javítják minden polgár életminőségét.

Laban polgármester megköszönte az ENSZ Fejlesztési Programjának és a japán Kormánynak a sportpályák felújításához nyújtott 50.000 dolláros támogatást.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a japán Kormány és az UNDP partnerségének köszönhetően a japán Kormány a POPOS program keretében 38.435 eurót biztosított a szabadkai Egészségház Nő- és Gyermekorvosi rendelőjéhez tartozó két létesítmény tetőszerkezetének a cseréjére, s hogy a migránsválság kezdete óta az UNDP Szabadka Várost támogatta a Szociális Munkaközpont helyiségeinek a felújításában, amire 70.000 dollárt fordítottak a szociális-védelmi szolgáltatások minőségének a javítása érdekében.  

A szerb és a japán nép, illetve a két kormány barátsága jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az adományozók felfigyeltek Szabadkára a migránsok iránt tanúsított emberi és baráti viszonyulására. Épp ezért van Szabadka a középpontban, ahova minden irányból érkezik a segítség – hangsúlyozta Bogdan Laban.

 10946_2.jpg

Žarko Petrović, az UNDP képviselője kijelentette, hogy a Szabadkán élő vagy tartózkodó emberek jobb életkörülményei ösztönzőleg hatnak a turizmusra és a helyi gazdaság fejlődésére. Hozzátette: ennél is fontosabb, hogy ily módon óvjuk az itteni közösség együvé tartozását és vitalitását a mostani és bármely jövőbeni válság idején.

Nenad Ivanišević elmondta, hogy a szer Kormány munkacsoportja az adományozókkal, elsősorban a japán Kormánnyal és a projektpartnerekkel együtt, a mostani projektnél az UNDP-vel együtt mindig megkísérelt köszönetet mondani a helyi önkormányzatnak és a lakosságnak azért, kitűnően reagált a migránsválságra.

Büszkék vagyunk arra, ahogyan Szerbia polgárai reagálnak a migránsválságra: nem voltak sem incidensek, sem türelmetlenség, másfelől pedig köszönjük az adományozóknak, hogy a migránsok nagy nyomása alatt levő önkormányzatok számára lehetővé tesznek bizonyos előnyöket is a jelenlegi helyzet kapcsán – emelte ki Nenad Ivanišević.