Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a 2017. évi vajdasági mezőgazdasági fórumot

2017.04.05.

A Városházán megtartották a Vajdasági agrár és élelmiszer-ipari konferencia 2017 elnevezésű rendezvényt, hogy minél több szerbiai és magyarországi mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és feldolgozóipari cég vehesse fel egymással a kapcsolatot, illetve hogy ötleteket, terveket, tapasztalatokat cseréljen. A mai konferencián jelen volt Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, dr. Babity János, Magyarország szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja és Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

10955_1.jpg

Pásztor István beszédében kiemelte, hogy Magyarország és a Szerb Köztársaság közötti kapcsolatok emberemlékezet óta nem voltak olyan kiegyensúlyozottak és jók, mint ma.

Amennyiben a politika feladata megteremteni a légkört, akkor a Magyarország és Szerbia közötti gazdasági kapcsolatokhoz adott a légkör, mondta Pásztor István elnök, kiemelve, hogy ebből a helyzetből a legtöbb hasznot a gazdaság húzhatja.

Köszönetet mondott a magyar Kormánynak azokért az eszközökért, amelyeket a vajdasági magyarok gazdasági és pénzügyi erősödésére juttat.

10955_2.jpg

- Hálásak vagyunk Magyarország kormányának, mivel kivételesen jelentős pénzeszközöket bocsátott a rendelkezésünkre, amit a vajdasági magyarok pénzügyi és gazdasági felemelkedésére fordíthatunk. Mi ezeket az eszközöket a legjobb tudásunknak, a legmagasabb követelményeknek és a gazdasági élet szereplői iránti maximális elvárásoknak megfelelően használjuk fel a Szerb Köztársaság szabályaival összhangban – hangsúlyozta Pásztor István.

Bogdan Laban elmondta, hogy Magyarország Vajdaság AT jelentős külkereskedelmi partnere, de az észak-bácskai Körzeti gazdasági kamaráé is, ahol az együttműködést illetően a második helyen áll Németország mögött, de Olaszország, Ausztria és Franciaország előtt.

A polgármester szavai szerint az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet, amelyhez Ada, Topolya, Magyarkanizsa, Kishegyes, Zenta és Szabadka Város tartozik, 2016-ban Magyarországgal 155 millió dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami a térség áruforgalmának 8,2 százaléka.

A jelentős külkereskedelmi partnerséget az elkövetkező időszakban még inkább meg kellene erősíteni, mondta a polgármester, annál is inkább, mivel a regionális és nemzetközi együttműködés fokozása, a kedvező gazdaság- és versenyképesség-növelési légkör megteremtése a tavaly június végén megválasztott új városi vezetőség egyik elsődleges célja.

10955_3.jpg

– Térségünk Magyarországgal való együttműködésének a mezőgazdaságot illetően elsősorban a tudásátadásra kellene irányulnia. Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjaként modellül szolgálhat az agrotechnikai műveletek és a mezőgazdasági újdonságok alkalmazásában – mondta Laban polgármester.

A fórumon, amelyen mintegy 140 hazai és magyarországi üzletember vett részt, beszédet mondott még Babity János és Oláh Zsanett is.

A Vajdasági agrár és élelmiszer-ipari konferenciát Magyarország szabadkai Főkonzulátusa és a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai regionális képviselete szervezte