Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Zsinagóga munkálatai a tervezett ütemben folynak

2017.04.07.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Szabados Róbert, a szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke ma megtekintették a Zsinagóga belső terének szanálási, felújítási és restaurálási munkálatait. A projekt megvalósítására a magyar Kormány 2,1 millió eurót biztosított.

10958_1.jpg

Laban polgármester megállapította, hogy a munkálatok a tervezett ütemben folynak, s hogy az épület belső terének a rendezéséhez biztosították az eszközöket. Elmondta, hogy befejeződött a Zsinagóga felújítására Szabadka Város által egy hónappal ezelőtt kiírt közbeszerzési eljárás, s hogy a tetőzet értéknövelő fenntartása keretében a héjazaton kicserélik az elhasználódott rézlemezeket a Zsinagóga nagy kupoláján és négy kis kupoláján is.

- Nagy az érdeklődés azok részéről, akik szeretnék megtekinteni ezt a gyönyörű létesítményt, így a Zsinagóga felújítását követően még gazdagabb lesz Szabadka idegenforgalmi kínálata, amelyet már így is jól ismernek a számos szecessziós stílusú épületéről. Minden épület felújításán dolgozunk, a szabadkai önkormányzat pedig a tartományi és a köztársasági kormány segítségével néhány más projektet is megvalósít – hangsúlyozta Bogdan Laban, ugyanakkor köszönetet mondott Magyarország Kormányának, amely – mint mondta – jelentős eszközöket biztosított ennek a projektnek a befejezéséhez.

Pásztor István elmondta, hogy örül amiért reális az esélye annak, hogy a szabadkai Zsinagóga az év végére ismét régi fényében tündökölhessen. Véleménye szerint ez nem csupán Szabadka, hanem a térség gyöngyszemévé válik, amely fontos az itteni zsidó közösség lelki élete szempontjából is.  

Szeretném megköszönni a magyar Kormánynak, hogy ilyen jelentős eszközöket biztosított a Zsinagóga belsejének a felújítására, emelte ki Pásztor István, majd megköszönte Szabadka Városnak is, hogy éves költségvetéséből elegendő pénzt biztosított a kupola javítására.

Köszönöm a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Magyarország szabadkai Főkonzulátusának, hogy folyamatosan részt vesznek az operatív kérdések megoldásában, s hogy igen tevékenyek a munka befejezését garantáló feltételek megteremtésében. Meggyőződésem, hogy ez így lesz. Nagy elégedettséget jelent a számomra, hogy az előző időszakban is, és most is részese vagyok ezeknek az erőfeszítéseknek – mondta Pásztor István.

A Zsinagóga bejárásánál jelen volt dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

A Zsinagóga belső terének szanálási, felújítási és restaurálási munkálatai befejezésének határideje 2017. december 31.

10958_2.jpg