Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nagy érdeklődés a Foglalkoztatási Vásár iránt

2017.04.07.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szabadkai kirendeltségének szervezésében a Galleria Hotel átriumában megtartották a 22. Foglalkoztatási Vásárt. A vásáron 43 munkáltató jelent meg, akik összesen több mint 600 dolgozó felvételben voltak érdekeltek, és sok volt a munkanélküli érdeklődő illetve azok, akik jobb állást szeretnének.

10959_1.jpg
Srđan Samardžić, a Városi Tanács beruházásokért, nemzetközi együttműködésért és turizmusért felelős tagja ebből az alkalomból elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat támogatja a NFSZ szabadkai kirendeltségének azt a törekvését, hogy ilyen rendezvényekkel segítse a munkát keresőket a munkahely megtalálásában, a munkáltatókat pedig abban, hogy megfelelő munkaerőt kapjanak a már megkezdett vagy éppen leszerződött vagy a tervezett munkák elvégzéséhez.  

Emlékeztetett rá, hogy a Városi Képviselő-testület február végi ülésén elfogadták a 2017. évi Helyi Foglalkoztatási Akciótervet (HFAT) és rámutatott arra, hogy a HFAT a helyi szintű aktív foglalkoztatási politika végrehajtásának alapdokumentuma a 2017. évre, amely meghatározza a foglalkoztatási politika céljait és prioritásait, és meghatározza azokat a megvalósítandó programokat és intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a kitűzött célok eléréséhez és a foglalkoztatás fenntartható növekedéséhez.

10959_2.jpg

Az aktív foglalkoztatási politika egyik intézkedése azoknak a munkáltatóknak a támogatása, akik a nehezen foglalkoztatható csoportok /a 45 évesnél idősebbek, a 30 évesnél fiatalabbak, a nők, a vidéki lakosok, a fogyatékkal élők, a romák és mások/ számára biztosítanak munkahelyet. Szabadka Város költségvetési rendeletében a 6,25 millió dinárt irányoztak elő az új munkahelyeket megnyitó, illetve a nehezen foglalkoztatható csoport tagjait alkalmazó munkaadók támogatására.

Dragan Sikimić, a NFSZ igazgatóhelyettese elmondta, hogy már megkezdték az aktív foglalkoztatási politikai idei megvalósítását. Erre 2,8 milliárd dinárt irányoztak elő, további 550 millió dinárt pedig a fogyatékkal élők foglalkoztatására.

Elmondta, hogy az önfoglalkoztatáshoz nyújtott egyszeri támogatás összege 180.000 dinár, ha munkaerő-feleslegként oldja meg a foglalkoztatását, akkor 200.000 dinárt kap, ha pedig fogyatékkal élő vállalja az önfoglalkoztatást, ami az előző évhez képest újdonságot jelent, a támogatás összege 220.000 dinár.

Sikimić emlékeztetett rá, hogy az önfoglalkoztatás üzleti terve benyújtásának a határideje április 10-e, s hogy a NFSZ nyilvános közmunkapályázatot hirdetett meg, amelyekre összesen 5.000 munkanélkülit alkalmaznak.

10959_3.jpg
Nebojša Kukić, a tartományi foglalkoztatási szolgálat igazgatója elmondta, hogy a Tartományi Foglalkoztatási Akciótervvel összhangban a napokban írják ki a nyilvános pályázatokat.

Az aktív foglalkoztatási politika megvalósítására 158 millió dinárt biztosítottunk, ebben benne van az önfoglalkoztatás, az új dolgozók alkalmazása és a közmunkák is. Számításaink szerint áprilisban kiírásra kerül minden nyilvános pályázat – mondta Kukić.

A NFSZ szabadkai kirendeltségének a nyilvántartása szerint jelenleg 11.172 munkanélkülit tartanak számon. A város területén ez 6.881 főt jelent, ami 20 százalékkal kevesebb a tavalyinál.