Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A városnapi rendezvények programja gazdagabb lesz a szabadkai félmaratonnal

2017.04.20.

A város napjának megünneplése keretében Szabadkán 2017. szeptember 2-án megrendezik az első szabadkai félmaratont – jelentették be a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón. A városunk számára fontos – nemzetközi jellegű – sportesemény szervezője a helyi Horizont Sportegyesület, társszervezője pedig a szabadkai önkormányzat.

10979_2.jpg

Bogdan Laban polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik tevékenyen részt vesznek a projekt megvalósításában, majd kiemelte, hogy az első szabadkai félmaraton célja az egészséges életmód népszerűsítése elsősorban a fiatalok körében, a rekreációs sporttevékenységek ösztönzése és Szabadka idegenforgalmi potenciáljának a fejlesztése.

– A félmaraton megszervezésével a helyi önkormányzat és a Horizont Sportegyesület szándéka felrajzolni Szabadkát az atlétikai-rekreációs futás térképére, hogy csatlakozzunk azokhoz a városokhoz, amelyek már évek óta rendeznek félmaratonokat, mint például Zombor, Apatin, Újvidék, Nagybecskerek, Temesvár, Szeged és Baja, illetve hogy ezen a térképen vezető helyet foglaljunk el – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Horvátv Tímea alpolgármester, a városnapi ünnepségek szervező bizottságának tagja elmondta: hiszi, hogy a szabadkai félmaraton hagyományossá válik, s hogy nemzetközi jellege lesz. s hogy jelentős mértékben hozzájárul majd városunk kulturális és történelmi örökségének a népszerűsítéséhez.

Kiemelte: a félmaratont mindenképpen az ilyen nagy események megszervezésére vonatkozó szabályokkal összhangban rendezik meg, s hogy külön figyelmet fordítanak a biztonságra a szervezés minden elemében. Hozzátette: egy ilyen sportesemény sikeres megszervezéséhez szükséges Szabadka minden polgárának a megértése is.

Pásztor Bálint népképviselő, a Horizont SE tagja, amatőr futó úgy vélte, hogy Szabadka megérdemelte a félmaratont, különösen a városnap megünneplése keretében, mert szinte minden vajdasági, szerbiai, de romániai, magyarországi, horvátországi és Bosznia-Hercegovina-i önkormányzat rendez valamilyen utcai futóversenyt.

– Városként csak Szabadkán nem szerveztek utcai futóversenyt az előző évtizedek során. Ezért is köszönöm a Horizont Sportegyesület tagjainak, hogy városunkban megszervezik a félmaratont, és külön köszönet Bogdan Laban polgármesternek, valamint az önkormányzatnak, hogy belátva egy ilyen verseny jelentőségét partnerként segítik az első szabadkai félmaraton megrendezését – mondta Pásztor Bálint.

Mint mondta, arra számít, hogy a félmaratonon a szerbiai résztvevők mellett indulnak román, magyar, horvát és Bosznia-Hercegovina-i versenyzők is, s hogy nagyon fontos ezeknek az embereknek megmutatni, városként mit tudunk felkínálni nekik.

A (21,1 km) félmaratonról, az 5 kilométeres futamról, valamint a gyermekek 100 és 300 méteres versenyéről, a félmaraton útvonaláról és a nemzetközi sportesemény más részleteiről Kristofor Bogdanić, a Horizont SE képviselője beszélt.

Bogdanić szerint ez a félmaraton annyiban különbözik sok másiktól, hogy utcai versenyről van szó, a körpálya hossza 10,55 kilométer, amelyet kétszer kell teljesíteniük a versenyzőknek. Szavai szerint a Fuss a történelmen át elnevezésű verseny rajtja és célja a Szabadság téren, a Népszínház épülete előtt lesz.

A félmaraton útvonala a következő: Szabadság tér, a Korzón a Đuro Đaković utca irányába, majd a Nušić és a Vladimir Nazor utcán keresztül Szárits János emlékművéig, onnan a Radić fivérek utcán a Harcosok Sorakozója lakótelepen levő emlékműig, ahol a forduló lesz, majd vissza a Radić fivérek utcán a Strossmayer utcáig.

Az útvonal ezt követően a Matko Vuković utcán át vezet a Fasizmus áldozatainak a teréig, majd a Petőfi Sándor utcán át a Zsinagóga térig. Onnan a Tito marsall sugárúton a Sétaerdőig futnak, egy újabb forduló következik, a városközponti platóig pedig az Arsenije Čarnojević és a Partizán utcán keresztül haladnak.