Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

A francia nagykövetség erősíteni szeretné Szabadka és Franciaország együttműködését

2017.04.25.

A Francia Köztársaság belgrádi nagykövetségének a kezdeményezésére ma a Városháza Zöld termében munkajellegű megbeszélést tartottak Szabadka és Franciaország együttműködésének erősítéséről. A megbeszélésen jelen volt Miroslava Babić, a Városi tanács kultúráért felelős tagja, Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja, Zagorka Panić, városi menedzser, Jovica Đurković, a szabadkai Közgazdasági kar professzora, valamint a belgrádi francia nagykövetség képviselői, Jean-Baptiste Cuzin együttműködésért és kultúráért felelős tanácsos, Virginie Manfroni együttműködési attasé, Florence Kohtz francia nyelvi attasé és Aurelie Pollet, a Francia Intézet újvidéki osztályának koordinátora.

10987_1.jpg

Miroslava Babić elégedetten állapította meg, hogy Szabadkát olyan városként tartják számon, amellyel Franciaországnak erősítenie kell az együttműködést, majd kiemelte, hogy a megbeszélés jó alkalmat nyújt a konkrét együttműködést segítő lépések megtételéhez a kultúra, az oktatás és a gazdaság terén, továbbá Szabadka és az egyes francia területi egységek közötti kapcsolatok kialakítása érdekében.

A megbeszélésen szó volt A franciát választom elnevezésű projektről, amely a francia nyelv szabadkai népszerűsítését szolgálja, s amelyet a szabadkai általános és középiskolákban kellene életre kelteni. A program keretében különböző műhelyek, illetve érdekes módon népszerűsítenék a francia nyelvet, ami segítené a fiatalokat a további képzésben és a pályaválasztásban.

Az újvidéki Francia Intézet nyílt felhívást intéz minden iskolához, hogy felmérjék az iskolák érdeklődését A franciát választom elnevezésű program iránt. A projekt célja felölelni minden vajdasági iskolát, s hogy az asszisztensek segítségével a szabadkai tanulók érdekes módon, műhelymunkán keresztül sajátítsák el a francia nyelvet, ami arra ösztönözné őket, hogy a felsőbb tagozatokon is a francia nyelvet válasszák. Ezt a projektet anyagiakkal is támogatja Vajdaság Autonóm Tartomány – mondta Florence Kohtz.

Nataša Aleksić elmondta, hogy Szabadkán két általános és két középiskolában tanulnak franciául.

–  A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában a tanulók 96 százaléka tanulja a franciát, míg a majsai Úti Általános Iskolában minden diák tanulja a francia nyelvet. A két általános iskola mellett a Svetozar Marković Gimnáziumban 78, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban pedig 52 diák tanulja a francia nyelvet – emelte ki Nataša Aleksić.

Jasmina Stevanović megjegyezte, hogy A franciát választom elnevezésű projekt eredményessége érdekében tájékoztatják az igazgatók aktíváját, vagyis egy helyen találkoznak az általános és a középiskolák igazgatóival.

Ilyen jellegű műhelyeket megszervezhetnének a Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítványban is, amivel összekötnék a kultúrát és az oktatást is – javasolta Jasmina Stevanović.

Rámtatott arra, hogy a hangsúlyt az óvodás korú gyermekekre kellene helyezni, hogy a legfiatalabb korban ismerkedhessenek meg a francia nyelv dallamosságával.

Jovica Đurković elmondta, hogy a Közgazdasági Kar már korábbról együttműködik a nizzai egyetemmel és javasolta, hogy fokozzák a tanárcserét.

Érdekel bennünket a hallgatócsere is, mivel ilyen jellegű együttműködésünk nincs, de szeretnénk bevezetni – mondta Đurković professzor.

Zagorka Panić meghívta a francia üzletembereket, hogy vegyenek részt Szabadkán a júniusi gazdasági vásáron, amelynek homlokterében a turizmus áll majd. Szabadka érdekelt abban, hogy kapcsolatba lépjen a francia területi egységekkel, s hogy testvérvárosi, illetve partneri kapcsolatokat hozzon létre – mondta.

A francia nagykövetség képviselői elmondták, hogy érdeklődés nyilvánul meg a palicsi termálvizes források iránt, s hogy a turizmus jelenthetné a prioritást Szabadka és Franciaország együttműködésében.