Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkára látogatott Irinej pátriárka

2017.04.28.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma hivatalában, a Városházán találkozott Őszentsége Irinej szerb pátriárkával. A találkozón jelen volt dr. Slobodan Puškar, a szabadkai Közkórház megbízott igazgatója.

11000_2.jpg
Bogdan Laban polgármester elégedetten nyilatkozott Irinej pátriárka első hivatalos szabadkai látogatása kapcsán, majd kijelentette, hogy Szabadka olyan közösség, amelyben egymást megbecsülve él több mint 20 nép és nemzetiség, s hogy ez a város hatalmas kincse, amely példaként szolgálhat nem csak országunk, hanem egész Európa számára.

– A szabadkai önkormányzat egyformán támogat minden, a Város területén működő egyházat és vallási közösséget, mindegyikkel jó kapcsolatokat ápol, amire rendkívül büszkék vagyunk. Ugyancsak beszélgettünk városunk potenciáljáról, munkánkról és a jövővel kapcsolatos terveinkről. Úgy vélem, hogy pátriárkánk áldásával sikerül megvalósítanunk ezeket a feladatokat – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Irinej pátriárka hangsúlyozta, hogy Szabadka gyönyörű város, s hogy az itt élő nemzetek nagy száma nem hátrány, hanem a népek gazdagsága, akik különböző kultúrákkal és hagyatékkal élnek, s örömmel hallotta, hogy itt tökéletes ezeknek a nemzeteknek az együttélése.

11000_3.jpg

– Ennek így is kell lennie, hiszen végső soron mindannyian keresztények vagyunk, az Evangélium jegyében kell élnünk, illetve aszerint, ahogyan egy szerb költő mondta: „Kedves minden testvér, bármilyen vallású is legyen.” Örülök annak, hogy ez ilyen életté alakult, valóságként, ami jó lenne, ha így lenne egész közösségünkben. Jó, ha nincsenek áldozatok és senki sem szenved amiatt mert egy bizonyos néphez, egy bizonyos valláshoz tartozik, amely nem tömbben él. Szabadkának sok sikert kívánok, a polgármesternek pedig, hogy ma és a jövőben is a lehető legjobban vezesse ezt a várost minden itt élő, szerb és magyar és minden más nemzet megelégedettségére, hiszen ez az ideálunk, a kereszténység ideálja – üzente Irinej szerb pátriárka.

A Városházán tartott megbeszélést követően Laban polgármester, Irinej szerb pátriárka és Slobodan Puškar ellátogattak a szabadkai Közkórházba, ahol felkeresték a tüdőgyógyászati osztályt.

11000_4.jpg