Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Susajam 2017 Nemzetközi és Regionális Vásár beharangozása

2017.05.08.

A Susajam 2017 Nemzetközi és Regionális Vásárt június 1-je és 3-a között rendezik meg a szabadkai Sportcsarnokban. Szabadka egymást követő 11. alkalommal teszi lehetővé a szerbiai és a régió országai üzletembereinek a találkozóját, az új üzleti kapcsolatok kialakítását, az ötletek, a tapasztalatok és a jó szándék cseréjét. A Vásár vezértémája a turizmus lesz. Bemutatásra kerül Szabadka és természetesen a síkságunk gyöngyszemének tartott Palics teljes turisztikai potenciálja – mondta a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja.

11013_1.jpg

A partnerváros ezúttal a svédországi Sandviken lesz, a vásárra pedig meghívtak minden testvér- és partnervárost, amelyek az előző években részt vettek a vásárokon- mondta Samardžić, majd hozzátette, hogy a vásár programját egész sor kísérő rendezvény gazdagítja Szabadka Város, a Helyi Gazdaságfejlesztési Osztály, Szabadka Város Turisztikai Szervezete, a Palics Park vállalat, a PannonReg Regionális Gazdaságfejlesztési Ügynökség, a munkaadók Forum nevű szervezete és az észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara szervezésében.

Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója kiemelte, hogy a vásári előkészületek tervszerűen zajlanak, s hogy a kiállítói terület megépítésére, illetve felszerelésére kiírt közbeszerzési eljárás után a legjobb ajánlattevőt, az előző két vásárt is felszerelő belgrádi Mundial Kft-t bízták meg a feladattal.

– A vásári jelentkezéseket május 24-ig fogadjuk, de felhívom a figyelmet arra, hogy a potenciális kiállítók, ha a héten, pontosabban május 12-ig jelentkeznek, alacsonyabb díjat fizetnek. A részvételi díjak évek óta nem változtak, csupán ki lettek egészítve a korábbi jelentkezés alapján megvalósítható vásári kedvezménnyel – hangsúlyozta Ilinka Vukoja.

Karai László, az észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara tanácsosa szerint a vásár a térség egyik fontos gazdasági rendezvénye, mivel a regionális gazdasági együttműködés serkentése kivételes jelentőségű mind a város, mind pedig az ország számára.

– A körzet tavalyi áruforgalmának értéke megközelítette az 1,9 milliárd dollárt: a kivitel 1 milliárd 70 millió dollárt tett ki, míg a behozatal értéke 828 millió dollár volt, ami azt jelenti, hogy a körzet 242 millió dináros külkereskedelmi többletet valósított meg. Ezek érdekes adatok, mivel a behozatalt 130 százalékban fedtük le, míg Szerbiában a behozatal kivitellel való lefedettsége alig 77 százalékos. Ez egy szép mutató, amely körzetünket a gazdasági tevékenységek intenzitása szempontjából a vezető szerbiai régiók közé emeli – mondta Karai László.

A vásár szervezője a Szabadkai Piacok KKV, társzervezője a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara, védnöke pedig Szabadka Városa.