Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A fasizmus feletti győzelem napja

2017.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napja, május 9-e alkalmából megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét a Fasizmus áldozatainak terén, valamint az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és Szabadka Város Harcos Szövetsége nevében a Fasizmus áldozatainak emlékművénél a Bogdan Laban polgármester vezette küldöttség koszorúzott, a Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet küldöttsége élén pedig Dragi Vučković körzetvezető helyezett el koszorút.

 11018_1.jpg

A fasizmus áldozatainak emlékművénél a Szerb Katonaság, Oroszország és Fehéroroszország nagykövetsége, a Horvát Köztársaság főkonzulátusa, a szabadkai Zsidó Hitközség, a hadi- és békeidős rokkantak egyesületének szabadkai városi bizottsága, a Szent Vladimir Nagyherceg Szerb-orosz-fehéroroszBaráti Társaság és a Magyar Nemzeti Tanács, valamint több más szervezet, politikai párt és egyesület küldöttsége koszorúzott.

Prof. dr. Radmilo Todosijević, a Harcosszövetség Városi Bizottságának alelnöke többek között elmondta, hogy minden évben, így idén is Európa és a világ minden szabadságszerető polgára megünnepli május 9-ét, a győzelem napját, amely arra a fenséges győzelemre emlékeztet bennünket, amelyet a Hitler-ellenes koalíció aratott az emberiség történetének legnagyobb gonoszsága, a fasizmus felett.

Május 9-e – mint mondta – elismerés és elégtétel a haladó erők harcáért, amelyek győzelméhez mérhetetlen Szerbia polgárainak a hozzájárulása.

Bogdan Laban polgármester elmondta, hogy az áldozatok számát tekintve a II. világháború az emberiség történetének legvéresebb háborúja volt, amelyben több mint 55 millióan haltak meg, s hogy ezeket az áldozatokat sohasem feledhetjük el.

- Sohasem szabad elfelejtenünk azoknak a bátorságát, akik azokban a háborús időkben volt merészségük, elszántságuk és erejük szembeszállni a gonosszal, s hogy végül le is győzzék azt. Róluk – úgy ahogyan mi ma tesszük – a jövő generációinak is azonos módon kellene megemlékezniük. Hiszen ők azok, akik egy szörnyű történelmi fordulóponton megmentették az emberiséget – emelte ki Bogdan Laban.

A bátrak, becsületesek és elszántak eme frontjához tartozott népünk és országunk is – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy ma is büszkén emlékszünk Szerbiának az antifasiszta koalícióban betöltött szerepére és hatalmas hozzájárulására az emberiség nácizmus felett aratott győzelméhez.

- Dicső őseink, mint mindig, azokban az időkben is a szabadság, az igazságosság és az igazság oldalára álltak. Ezen az oldalon lenni sem akkor, sem más időkben nem volt könnyű. Ezért is hatalmasak az általunk hozott áldozatok. Ezeknek az áldozatoknak és bátorságuknak köszönhetjük mai szabadságunkat s ezért ma mélyen meghajolunk előttük – hangsúlyozta Laban polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy a fasizmus és a nácizmus feletti történelmi győzelemhez nagy mértékben hozzájárult Szabadka is, amelyben az antifasiszta mozgalmat különböző nemzetiségű, vallású és szociális hovatartozású polgárok alkották, egyesülve a békéért és a szabadságért vívott harcban, majd Bogdan Laban polgármester kiemelte: ezért a győzelemért sokan a legértékesebbet, életüket áldozták fel.

11018_2.jpg

- Szabadka büszke antifasiszta hagyományaira, őrzi és ápolja az antifasiszta harc áldozatainak emlékét. A II. világháborúban több mint 7 ezer szabadkai polgár esett áldozatul – mondta Laban polgármester.   

Mint mondta, tanúi vagyunk annak, hogy sokan, akik ma megkísérlik csökkenteni a szerb népnek a fasizmus és a nácizmus elleni harcban betöltött szerepét, miközben magukat olyan érdemekkel ruházzák fel, amelyek nem illetik meg őket. Az ilyeneknek csak azt üzenhetjük: hiába teszitek ezt, mert a hazugságból sohasem lesz igazság és az igazságot senki sem változtathatja hazugsággá.

Megállapította, hogy mind szűkebb, mind tágabb környezetünkben a fasizmus éledését tapasztalhatjuk, majd leszögezte: ez a veszély felett nem hunyhatunk szemet, s hogy ez ellen nap mint nap, minden alkalommal küzdenünk kell.

Ennek egyik módja, hogy nem feledjük el az áldozatokat, az antifasiszta harc hőseit, amit ma is kifejezésre juttatunk.

Emlékeztetett rá: a II. világháborúban az antifasiszták a szabadságért, az igazságért, a békéért és a népek és országok közötti egyenjogúságért harcoltak.

- Ugyanezekért az értékekért küzd a mai Szerbia és annak vezetése is. Sokakat zavar ez, de mi nem fogunk meginogni és kitartunk ebben a küzdelemben. Ugyanúgy, ahogy elődeink is kitartottak és győzedelmeskedtek a fasizmus elleni harcban – üzente Bogdan Laban polgármester.

A győzelem napja alkalmából műsort adtak a szabadkai középiskolások. A Fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott ünnepséget követően megkoszorúzták az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. Szabadka Város nevében Veljko Vojnić, a Városi Képviselő-testület elnökhelyettese és Ilija Đukanović, a Városi Tanács tagja koszorúzott.

11018_3.jpg