Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték Európa napját

2017.05.09.

A város központi terén hagyományosan megünnepelték Európa napját a Helyi Demokrácia-központ szervezésében, együttműködve Szabadka Várossal, Szabadka Város Ifjúsági Irodájával és a Piazza Italia Kulturális Központtal.

11020_1.jpg

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere ebből az alkalomból kijelentette, hogy bizton állíthatjuk: az európai tömörülés és az európai közösség alapjaiba beépült értékek és elvek az antifasiszta harcból és a fasizmus feletti győzelemből erednek a tolerancia, a béke, az emberszeretet, a humanitás és az együttműködés posztulátumán.

- Szabadka mindig is ápolni fogja a szabad európai város hagyományait. Olyan európai várost példáz, amely ápolja és népszerűsíti a multikulturális és multietnikus európai értékeket, amelyben összefonódnak a különböző nemzetek és kultúrák. A modern Európa ezeken az elveken nyugszik, Szabadka pedig hű marad az európai hagyományokhoz és értékekhez, amelyekkel joggal büszkélkedhet - hangsúlyozta Horvát Tímea.

Velimir Pleša, a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulja elmondta, hogy Szerbia élvezi Horvátország támogatását az Európai Uniós csatlakozási folyamatban, de Horvátország síkra száll azért, hogy azok a feltételek, amelyeket teljesítenie kellett az uniós csatlakozás során, azonos mértékben vonatkozzanak Szerbiára is.

– Biztos vagyok abban, hogy Szerbia Európai Unióba történő belépésekor Horvátország partner lesz, de ugyanúgy meg tudja védeni a horvát nemzeti kisebbség érdekeit, mindenekelőtt itt a Vajdaságban. Hiszem, hogy az egymásközti tárgyalások során megoldódnak a jelenleg megoldhatatlannak tűnő kérdések, s hogy a Szerb Köztársaság belátható időn belül az Európai Unió egyenrangú tagjává válik – emelte ki Pleša.

Az idei program keretében a fiatal szabadkai művészek a Szerbia és az EU: a bennünket összekötő kultúra mottó jegyében bemutatták városunk ismert személyiségeiről készült alkotásaikat A városom – az interkulturalitás városa elnevezésű tevékenység keretében, amelyet az EU finanszíroz a Balkáni fiatalok részvételének és dialógusának regionális platformja által.

Május 9-ét azért jelölték ki Európa napjául, mert Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen  a napon tette közé Nyilatkozatát, amelyet az Európai Unió megalakulásához vezető első hivatalos lépésnek tartanak.

11020_2.jpg