Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Búcsúlátogatáson Vlagyimir Csusev fehérorosz nagykövet

2017.05.10.

Veljko Vojnić, a Városi Képviselő-testület alelnöke, Zagorka Panić, Szabadka Város menedzsere és Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára ma a Városházán fogadta Vlagyimir Csusevet, Fehéroroszország belgrádi nagykövetét. Őexcellenciája tizedik hivatalos, egyben búcsúlátogatására azért került sor városunkban, hogy átadja az EmArt Képzőművészeti Műhely tagjainak azokat a jutalmakat és elismerő okleveleket, amelyeket a Fehéroroszország Oktatásügyi Minisztériuma Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Központja által A világ gyermekei barátok címmel 5. alkalommal kiírt nemzetközi gyermek- és ifjúsági képzőművészeti pályázaton érdemeltek ki. Veljko Vojnić Bogdan Laban polgármester  és a szabadkai önkormányzat nevében Csusev nagykövetnek köszönőlevelet nyújtott át a sokéves eredményes együttműködésért.

11023_1.jpg

Veljko Vojnić egyúttal köszönetet mondott a nagykövetnek a szerb-fehérorosz, elsősorban pedig a Szabadka és Breszt közötti kapcsolatok előmozdításáért. Szabadka a fehérorosz Breszt városával 2015. október 26-án írt alá együttműködési megállapodást.

Csusev nagykövet elmondta, hogy lassan lejár a megbízatása (öt év és nyolc hónap) a testvéri és baráti Szerbiában, s hogy megható pillanatok ezek a számára noha nagyköveti megbízatása alatt ez a tizedik hivatalos szabadkai látogatása.

- Széles az országaink közötti együttműködés jogi alapja, hiszen az elmúlt két évtized alatt 40 államközi, regionális és más megállapodást írtunk alá. Fontos, hogy nem csupán a fővárosok és a kormányok működnek együtt, hanem más városok és térségek is, s büszkén jelenthetem ki, hogy testvérvárosi kapcsolatokat építettünk ki 15 szerbiai és fehéroroszországi város között. Sikerült közvetlen együttműködést, testvérvárosi kapcsolatokat és partneri viszonyokat kialakítanunk Breszt városa és Szabadka között gazdasági, kereskedelmi, idegenforgalmi, sport és humanitárius, illetve oktatási téren - mondta Vlagyimir Csusev.

Dragomir Karić, Fehéroroszország szerbiai tiszteletbeli konzulja elmondta: a városvezetők és a fehérorosz nagykövet találkozóján - amelyen jelen volt Miloš Vučinić, a Fehérorosz Kereskedelmi és Iparkamara szerbiai képviselőjének a helyettese is – örömmel hallotta, hogy Szabadka gazdaságilag gyorsan fejlődik, s hogy június 1-je és 3-a között ebben a városban rendezik meg a Nemzetközi és Regionális Vásárt, amelyen számos hazai és külföldi gazdasági szakember fog találkozni.  

Miután a gyermekeknek átadta a díjakat, Csusev nagykövet köszönőlevelet nyújtott át Milenko Miloševićnek, a Szent Vlagyimir Kenéz Szer-orosz-fehérorosz Baráti Társaság elnökének a két ország közötti eredményes együttműködéséhez való több éves hozzájárulásáért.

A fehéroroszországi képzőművészeti pályázaton a szabadkai gyermekek mellett ugyancsak figyelemre méltó eredményeket értek el újvidéki és nagykikindai kortársaik is. 

11023_2.jpg