Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkai látogatáson az EBESZ szerbiai missziójának nagykövete

2017.05.18.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott Andrea Orizióval, az EBSZ szerbiai missziójának a vezetőjével. Több időszerű témáról cseréltek véleményt, valamint arról, miként lehetne előmozdítani Szabadka Város és az EBESZ missziója közötti együttműködést, mivel a szerbiai megbízatás a reformok támogatására és az ország modernizációjához való segítségnyújtásra terjed ki.

11047_1.jpg

A beszélgetőtársak egyet értettek abban, hogy Szabadka - soknemzetiségű közösségként, amelynek lakosságát több mint 20 különböző nép és nemzetiség alkotja, és olyan városként, amelyben évszázadok óta harmonikusan élnek együtt a különböző vallásokhoz tartozó emberek – jó modell nem csak a környező országok számára, hanem szélesebb körben is, hogy miként tartják tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait, illetve mit kellene tenni egy közösség társadalmi-gazdasági fejlődése és a közvetlen külföldi befektetések megnyerőse érdekében.

Laban polgármester a Szabadkát is sújtó migránsválságról elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat az európai normáknak megfelelően járt el, és a nemzetközi humanitárius szervezetek támogatásával sikerrel oldott meg minden gondot és lehetséges problémát, amelyekkel a válság megoldása során szembe kellett néznie.

Az ideiglenes szabadkai migráns-befogadó központban jelenleg mintegy 140-en tartózkodnak, s mindenki számára, akkor is, amikor ezen a területen több ezer migráns tartózkodott, humánus életkörülményeket biztosítottak, élelmet, vizet, egészségvédelmet és biztonságot, hangsúlyozta Laban polgármester, majd hozzátette, hogy Szabadka polgárai a migránsválság idején – amely városunkban már több éve tart – magas fokú megértést, szolidaritást és humanitást tanúsítottak, igyekezve minél elviselhetőbbé tenni ezen emberek számára azt a helyzetet, amelybe kerültek.

A szívélyes találkozó során Laban polgármester és Orizio nagykövet kiemelt több más fontos témát is, amelyek ugyancsak az EBESZ szerbiai missziójának a hatáskörébe tartoznak, s amely ugyancsak összefüggnek az önkormányzatok hatáskörével is.

A Városháza Zöld termében megtartott találkozón jelen volt Giovanni Gabassi, az EBESZ szerbiai misszióvezetőjének kabinetfőnöke, Horvát Tímea alpolgármester és Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja is.

Andrea Orizio nagykövet első hivatalos szabadkai látogatása végén ellátogatott a Közgazdasági Karra.