Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Új autóbuszok a polgárok jobb utaztatásáért

2017.05.19.

Aleksandar Aleksić, a Subotica-trans Közúti Utasszállító Vállalat igazgatója és Aleksandar Vićentić, a belgrádi (zimonyi) Ikarbus Rt. igazgatója ma Belgrádban szerződést írt alá három új autóbusz vásárlásáról, egy szóló városi, egy csuklós busz és egy busz beszerzéséről a városközi-peremvárosi közlekedés céljaira. A beruházás teljes értéke 72.949.000 dinár, amiből Szabadka Városa 23.750.000 dinárt biztosított. Az autóbuszokat a legforgalmasabb városi és peremvárosi járatokon állítják forgalomba, illetve a dolgozók szállítására a kisbajmoki Ipari Övezetbe.

11049_1.jpg

Aleksandar Vićentić a szerződés aláírását követően kijelentette, hogy a városi és a csuklós buszt várhatóan öt hónapon belül, a helységközi forgalomra szánt buszt pedig az év végéig szállítják le.

Mint mondta, hasonló járműveket már készítettek a hazai piacra, a távolsági járatokon közlekedő autóbusz pedig az első ilyen, Szerbiában előállított jármű lesz.

Aleksandar Aleksić kiemelte, hogy a Subotica-trans KV 2017-ben befejezte a három autóbusz közbeszerzési eljárását, s hogy ezek az – alacsonypadlós, klimatizált, MAN motorral felszerelt – hazai gyártású buszok mindenképpen hozzájárulnak a szabadkai közúti utasszállítás minőségének a javításához.   

Lassan de biztosan teljesítjük adott ígéretünket, és a pénzügyi konszolidálódás után végre új autóbuszokat vásárolunk és felújítjuk gépjármű-állományunkat. 2017-ben négy használt járművet is vásárolunk, így ezzel a hét jó minőségű busszal minden polgárunk számára jobb utasszállítást biztosítunk, csökkenteni fogjuk a buszok átlagéletkorát és csökkentjük a környezetszennyezést. Örülök, hogy idén, amikor a vállalatunk fennállásának 120. évfordulóját ünnepeljük, három új autóbusszal lesz gazdagabb járműparkunk – emelte ki Aleksić.

Az új autóbuszokon LED kijelzők tájékoztatják az utasokat, tetőfűtéses légkondicionálóval, vandál-biztos ülésekkel és sötétített üvegekkel rendelkeznek. Az autóbuszok akadálymentesek a kerekesszékesek számára és külön teret alakítottak ki bennük a mozgássérültek számára és olyan elektronikus felfüggesztéssel rendelkeznek, amely szükség esetén oldalra billentheti az autóbuszt az utasok könnyebb le- és felszállása érdekében. A városi járművek automata váltóval készülnek a buszvezetők munkájának a megkönnyítése érdekében.

A négy használt járműből – amelyeket idén szeretnének beszerezni, egy szóló és egy csuklós busz, kettőt pedig a peremvárosi forgalomra szánnak.

A Subotica-trans KV utoljára 2011-ben vásárolt új autóbuszt, amikor a helységközi forgalom céljaira szereztek be egy Neobus – Universo VT-t. A vállalat igyekszik hazai gyártású, Neobus és Ikarbus autóbuszokat vásárolni a járműpark egységesítése, illetve a későbbi karbantartás megkönnyítése érdekében.  Időközben csak használt járműveket vásároltak, kivéve a 2012-ben beszerzett tíz minibuszt. A Subotica-trans KV járműállományához jelenleg 89 busz tartozik.

Az Ikarbus Délkelet-Európa vezető autóbuszgyára és a szerb gazdaság jelentős potenciáljaként tartják számon. A vállalat gyártási programjához városi, városközi és turisztikai, továbbá gázüzemű autóbuszok tartoznak.