Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A belgrádi Bányászati és Földtani Kar hallgatóinak látogatása Szabadkán

2017.05.19.

Szabadka városa a Palics Ludas KV és a Vízművek és Csatornázási KKV és a Regionális Hulladéklerakó együttműködésével megszervezte, hogy a belgrádi Bányászati és Földtani Kar hallgatói és tanárai ellátogassanak a szabadkai régió Regionális Hulladékkezelő Központjába és a szennyvíztisztító berendezéshez.

11051_1.jpg

A terep megtekintése előtt a Mérnöki és Környezetvédelmi Szak mintegy 40 harmad- és negyedéves hallgatója előadásokon vett részt Hajdújáráson, a Ludasi Látogatóközpontban. Az előadások témája: „Környezetvédelem Szabadkán – előnyök, perspektívák és kihívások“,  „Szabadka környéki természeti értékek és védett területek“, és „A szabadkai régió hulladékgazdálkodási központja“.

A Környezetvédelem Szabadkán – előnyök, perspektívák és kihívások“ című előadás keretében, melyet Žika Reh, Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Környezetvédelmi Szolgálatának vezetője tartott, a hallgatók megismerkedtek a régió védelmének történelmével és sajátosságaival, valamint az aktuális környezetvédelmi projekteket megelőző körülményekkel. Ezen az előadáson elhangzott, hogy Szerbiában Szabadka rendelkezik az egyik legkorszerűbb szennyvízelvezető és -tisztító berendezéssel, és az év végéig a legmodernebb hulladékgazdálkodási központtal is, melynek finanszírozásában az Európai Unió 20 millió euróval vesz részt.

11051_2.jpg

A belgrádi Bányászati és Földtani Kar hallgatóinak figyelmét felkeltette a Palicsi-tó és a Ludasi-tó biológiai sokféleségének megőrzését célzó projekt is, melyet a német KfW Fejlesztési Bank finanszíroz 6,5 millió euró vissza nem térítendő eszközzel.

- Dicséretes, hogy Szabadkán ilyen nagy beruházásokat eszközölnek környezetvédelmi projektekbe, éppen amiatt, mert manapság nehéz eszközöket biztosítani erre a területre. Sokan még mindig nincsenek tisztában a környezetvédelemmel kapcsolatos problémákkal, és nem értik, hogy rajtunk kívül senki sem fogja ezeket megoldani. Ezért Szabadka jó példa a hallgatóinknak is, mert ma egy terepi oktatás keretében alkalmuk nyílt megtekinteni egy olyan tőkeberuházási projekt megvalósításának befejező szakaszát, mint amilyen a Regionális Hulladékkezelő Központ. Ily módon a hallgatók sokat tanulhatnak, különösen a hulladéklerakó tekintetében, melynek a kiépítéséhez környezetvédelmi szempontból specifikus feltételeknek kell eleget tenni. Ez a hallgatóinknak nagy hasznukra fog válni, mert ki tudja, lehet, hogy holnap valakit közülük bevonnak egy ilyen projektbe – mondta Aleksandar Cvijetić, a belgrádi Bányászati és Földtani Kar tanára.

11051_3.jpg

A mai hallgatói látogatás keretében amellett, hogy a hallgatók ellátogattak a Regionális Hulladékkezelő Központjába és a szennyvíztisztító berendezéshez, ahol szakemberek kísérték végig őket, útbaigazítást adva és válaszolva a kérdéseikre, rendkívül élvezték a látogatást a Ludasi Látogatóközpontban, valamint a szabadkai Városháza építészeti szépségeinek látványát is.