Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Segítség a roma családoknak

2017.05.19.

Dr. Nenad Ivanišević munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi államtitkár, Stevan Nikolić, a romák inklúziójának szabadkai koordinátora, valamint Nataša Aleksić és Ilija Đukanović, a Városi Tanács tagjai ma Szabadkán meglátogatták Hasime Hajrizi roma családját.

11052_1.jpg

Ivanišević kijelentette, hogy a roma közösség inklúziójának a kérdése a szerb társadalom számára olyan kérdés, amelyet kezelni tud és támogatást nyújt a másfajta embereknek.

Ez a roma család példázza azt, hogy a romák társadalmi bekapcsolására elfogadott stratégia a Szerb Köztársaságban nem csupán holt betű a papíron – emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a szerb Kormány számára sosem volt kérdéses, miként viszonyuljon a lakosság érzékeny kategóriáihoz.

Stevan Nikolić, a romák inklúziójának szabadkai koordinátora elmondta, hogy Szabadka Városban elkészülőben van a Stratégián alapuló helyi tevékenységi terv. Szavai szerint az oktatás a roma közösségen belüli változások alapját jelenti. Nikolić ismertette az adatokat, miszerint Szabadkán 2950 kiköltöztetett roma és 40 olyan roma család él, akik a kitoloncolási egyezmény alapján tértek vissza.

A Hajrizi családot a Szerbián belül kiköltöztetett személyek segélyprogramja keretében támogatják, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet a Dán Menekültügyi Tanáccsal és az UNHCR-rel együtt valósít meg.

Ilija Đukanović hangsúlyozta, hogy ez a második egymást követő év, amelyben a helyi önkormányzat megállapodást írt alá az Ökumenikus Segélyszervezettel, s hogy Szabadka Városa kész a megállapodás értelmében támogatást nyújtani városunk roma közösségének.

A projekttel összhangban Szabadka Városa igyekszik megoldani a roma nemzeti közösség problémáit.  Idén 36 Koszovóról kiköltöztetett roma család, akik saját házzal rendelkeznek, kap támogatást a különböző építési munkálatokhoz. A 2017. évi projekt értéke kilencmillió dinár.