Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

14. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját

2017.05.20.

A Lifka Sándor Art Moziban A szín, mint mozgatórugó címmel Đuro Maravić festőművész akvarelljeiből rendezett kiállítás megnyitójával vette kezdetét a legtömegesebb művelődési rendezvény, a 14. Múzeumok Éjszakája, amelyet a Nagy és kis forradalmak címmel tartottak meg 28 szabadkai és tavankúti művelődési intézmény, szervezet és vendéglátóhely részvételével.

11054_1.jpg

Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődésért felelős tagja Đuro Maravić kiállításának a megnyitásakor kiemelte, hogy a szabadkai akvarellisták zászlóhordozója a Múzeumok Éjszakáján ezzel a kiállítással a színek útjára vezeti a látogatókat.

- Az ecsetvonások a maguk kis forradalmát vívják a vásznon. A szín jelkép, amely az érzelmek határok nélküli világába vezet bennünket, a szabadság keresésére, arra ösztönözve bennünket, hogy elgondolkodjunk a bennünket körbevevő világról, a hozzánk közel álló és ismeretlen emberekről, a világegyetemről és a természetről - mondta Miroslava Babić.

Hangsúlyozta, hogy Maravić ezzel a kiállítással megerősíti több évtizedes jelenlétét, nagy és sikeres művészi opuszát.

11054_2.jpg

Meghívom Önöket, hogy együtt induljunk el az Univerzum megfestett útjain, fedezzük fel a kis és nagy forradalmakat, azokat, amelyek hatással voltak a művészetekre, mindenekelőtt pedig az emberek életére – mondta a kiállítást megnyitva Miroslava Babić.

A kiállítás megnyitását követően kezdetét vette a 14. Múzeumok Éjszakája, amely kielégítette a műértő közönség minden igényét.

Az Orient Filmklubban Ljiljana Krtinić akadémiai művész kiállítását rendezték meg. A Városi Múzeumban a látogatók éjfél után egy óráig tekinthették meg a Vajdasági magyar Képtár tárlatát, a Vojnich Oszkár-kiállítást, Petrik Pál festőművész és díszlettervező, A nevem Munk, Munk Artúr és a De kipihentük magunkat című kiállításokat.

A gyermekek számára az aktuális kiállításhoz fűződő műhelymunkákat szerveztek. A Piazza Italia olasz Művelődési Központban Az első szerb királynőtől az utolsó olasz királynőig című kiállítást tekinthették meg a látogatók. Az olasz Művelődési Központban modern éneket tanuló hallgatók külön koncertet adtak.

11054_3.jpg

A Városi Emléktárgy-boltban Basch István Bella Italia című fényképkiállítását nézhették meg az érdeklődők, a Kortárs Galériában az 55 érv a múltról és a jövőről való gondolkodás mellett című gyűjteményes kiállítást mutatták be a képtár 55 éves fennállása alkalmából, és megnyílt Maja Rakočević Cvijanov Az a hely című tárlata is.

A Dr. Vinko Perčić Képtárban a művészetbarátok a képtár hagyatékából válogatott alkotásokat tekinthették meg, a Városi Könyvtárban pedig több előadást, koncertet és barátkozó délután tartottak mesékkel és illusztrációkkal.

Szabadkán a Múzeumok Éjszakáján számos kiállítás, műhelymunka, zenés program, vetítés, előadás és performansz várta a látogatókat az Amerikai Kuckóban, a Zsinagógában, a Kosztolányi Dezső Színházban, a Gyermekszínházban, a Danilo Kiš Alapítványban, a Bunjevačko kolo HMK-ban, ahol az Ifjúsági Dalfesztivált is megrendezték, a Szabadegyetemen, a De Medici Iskolában, a Népszínház építőhelyén, a Szent Száva SZMK-ban, a Népkör MMK-ban és más helyszíneken.